Waarom vrouwelijke religieuzen de ster zijn van Vrouwendag

De Britse diplomate Sally Axworthy ontmoet vrouwelijke religieuzen in Rome om de Internationale Vrouwendag van 8 maart te vieren.
08/03/2018 - 18:10
Vrouwelijke religieuzen maken een verschil
Vrouwelijke religieuzen maken een verschil © Britse ambassade bij de Heilige Stoel

De Britse diplomate Sally Axworthy roept vrouwelijke religieuzen uit tot de sterren van de Internationale Vrouwendag van dit jaar. De Internationale Vrouwendag, jaarlijks op 8 maart, wil aansporen om een eind te maken aan de discriminatie van vrouwen en de strijd aan te binden met de achterstelling van en het geweld tegen vrouwen. Axworthy looft de zusters omwille van hun wijsheid, gratie en vertrouwen, maar ook omwille van hun onvervangbare bijdrage tot de Kerk en de samenleving. Bovendien zijn zusters flexibel en met bescheiden middelen kunnen zij wonderen verrichten.

Axworthy werd zes maanden benoemd tot Brits ambassadeur bij de Heilige Stoel. Wij beschouwen de Kerk als een mannenbastion. Maar tijdens mijn eerste zes maanden in Rome heb ik ontdekt welke belangrijke rol vrouwen vervullen in de Kerk. Er zijn twee keer zoveel zusters (800.000) als katholieke priesters (ongeveer 400.000). Niet zelden vervullen zij de belangrijkste taken. Axworthy vestigt ook de aandacht op de belangrijke rol van vrouwelijke religieuzen wereldwijd in de strijd tegen de mensenhandel, zowel op het vlak van de bewustmaking als wat betreft de hulp aan slachtoffers.

Tegelijk betreurt zij dat vrouwen slechts zo weinig belangrijke functies bekleden. Je moet al echt gaan googelen om deze vrouwen op het spoor te komen. Maar, voegt zij eraan toe, dat heeft allicht ook te maken met het feit dat vrouwen bescheidener zijn dan mannen. Ik vroeg deze vrouwen want hen heeft aangezet tot het religieuze leven. Ze beschreven allemaal een moment van roeping. Maar zij getuigden ook allemaal dat ze een verschil willen maken in de wereld. Een van de zusters vertelde mij dat zij ervan overtuigd is dat er vandaag minder roepingen zijn, omdat vrouwen vandaag veel meer mogelijkheden hebben om echt een ​​verschil te maken.

Bron: Catholicoutlook.org /Cathnews.com