Wandel langs Jezus en zijn apostelen in Het Laatste Avondmaal

Microsoft en het museum M Leuven zorgen voor een onvergetelijke kijk op Dirk Bouts' Laatste Avondmaal in de Sint-Pieterskerk in Leuven
21/10/2020 - 13:41

Dankzij de samenwerking met het museum M Leuvenzijn de kunstschatten van de Sint-Pieterskerk in Leuven voortaan met een slimme bril in 3D te bekijken. De bril geeft de bezoekers de indruk dat zij de Sint-Pieterskerk in brand zien vliegen, kunnen wandelen langs Jezus en zijn apostelen tijdens het Laatste Avondmaal en dat zij de beenderen van de allereerste hertog van Brabant van dichtbij kunnen bekijken. Volgens woordvoerder Hanne Grégoire van M Leuven is het de eerste keer dat de HoloLens, de slimme 3D-bril van Microsoft, wordt gebruikt voor een museum in ons land. Het helmgedeelte van HoloLens bevat een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren.

De Sint-Pieterskerk in Leuven, die de afgelopen 35 jaar een ingrijpende restauratie onderging, is een van de hoogtepunten van Brabantse gotiek in de Lage Landen. Door de eeuwen heen verzamelde de kerk een unieke collectie kunstwerken, die de bezoekers al sinds maart dankzij de expo Tussen hemel en Aarde beter kunnen leren kennen. Absolute blikvangers zijn Het Laatste Avondmaal en De Marteling van de Heilige Erasmus, die destijds allebei door de Leuvense meester Dieric Bouts speciaal werden geschilderd voor de Sint-Pieterkerk. Bouts is, samen met de broers van Eyck, een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven.

Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts
Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts © M Leuven

Met de HoloLens komt onder meer het schilderij van Het Laatste Avondmaal op een unieke manier tot leven. De 3D-bril katapulteert de bezoeker terug richting het Leuven van de jaren 1400, waar hij als het ware zelf deel gaat uitmaken van Het Laatste Avondmaal en los door het topstuk langs Jezus en zijn apostelen heen kan stappen. Curator Peter Carpreau: M Leuven ontwikkelde samen met Studio Louter een unieke en innovatieve bezoekersbeleving. Bij twaalf topstukken krijgt de bezoeker spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien. Een goed voorbeeld is het prachtige triomfkruis boven het altaar, een meesterwerk van rond 1490 van beeldsnijder Jan Borman II. Het bevindt zich erg hoog in de kerk, maar dankzij de HoloLens zie je het vlak voor je, op grondniveau. Je kan eromheen wandelen en het van alle kanten bekijken, terwijl je uitleg krijgt. De rondleiding door de Sint-Pieterskerk wordt zo een unieke beleving, die de bezoeker volledig onderdompelt in de geschiedenis van de werken en van het gebouw.

De Leuvense schepen van Cultuur Denise Vandevoort vertelt dat haar stad maar wat fier is op dit project. Dit toont mooi hoe kunst en wetenschap hand in hand gaan. Dit bevestigt onze positie van Leuven als meest innovatieve stad van Europa. Dankzij deze unieke samenwerking kunnen erfgoed en nieuwe technologie elkaar ontmoeten.

Lees meer over en bestel tickets voor een bezoek aan de Leuvense Sint-Pieterskerk