Wandel terug in de tijd in een onbekend stukje Rome (video)

Vlak naast het bekende Trevifontein in Rome kunnen bezoekers letterlijk terugwandelen tot in de eerste eeuw na Christus.
13/09/2021 - 11:29
De toegang tot de Vicus Caprarius, de Stad van het Water
De toegang tot de Vicus Caprarius, de Stad van het Water © vicuscaprarius.com

Travel + Leisure Magazine vestigt de aandacht op een van de boeiendste, maar voor toeristen volstrekt onbekende schatten van de oude stad Rome. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de beroemde Trevifontein. Maar wat slechts enkelen weten is dat er vlakbij een nauwelijks gekende toegang is naar het gebied onder de fontein waar bezoekers nog altijd kennis kunnen maken met het Oude Rome.

De archeologische vindplaats Vicus Caprarius, bekend als de Stad van het Water, dateert uit de eerste eeuw. Maar het gebied werd pas op het eind van de jaren 1990 ontdekt. De Vicus Caprarius is een oud Romeins appartementencomplex onder de Trevi-wijk. De toegang tot de ondergrondse wijk kost 4 euro. Bezoekers kunnen in de ondergrondse site een unieke glimp opvangen van de huizen van Romeinen uit de hogere klasse in de oudheid. Zij maken er kennis met honderden artefacten die er tijdens opgravingen werden gevonden, onder meer terracottabeeldjes, Afrikaans aardewerk, mozaïektegels en meer dan 800 munten.

Negentien eeuwen later stroomt het water nog altijd door de ondergrondse stad en vult er vandaag nog steeds poelen met water dankzij de Aqua Virgo, een van de 11 aquaducten van het oude Rome. Het water van de aquaduct stroomt uiteindelijk door tot in de Trevifontein, de grootste en bekendste fontein van Rome waarin toeristen een muntjes gooien om terug te keren of twee om in de Eeuwige stad hun geliefde te ontmoeten. Maar voor vier muntjes kunnen belangstellenden op enkele meters daarvandaan nu ook letterlijk terug in de tijd wandelen …

Bron: Vicuscaprarius.com/Travel + Leisure