Wandeling over Jodenvervolging in Antwerpen in WO II

Een digitale wandeling helpt de geschiedenis van de Antwerpse Joden te ontdekken aan de hand van persoonlijke verhalen en bekende plaatsen in de stad.
20/08/2019 - 13:38

De stad Antwerpen heeft een wandeling gelanceerd om de Antwerpse Jodenvervolging tijdens WO II niet te vergeten. De tocht duurt zo’n twee uur. De digitale wandeling gidst geïnteresseerden vanaf het Centraal Station doorheen de Kievitwijk en Zurenborg. Het initiatief moet ertoe bijdragen dat een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de stad niet wordt vergeten.

 

 

Tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1944 waren er verschillende razzia’s tegen de 42.000 ingeschreven Joden in ons land. Zij werden via de Dossinkazerne in Mechelen naar de vernietigingskampen gedeporteerd. Tussen 4 augustus 1942 en 31 juli 1944 vertrokken er 26 konvooien, ook met Joden uit andere delen van het land, vanuit de Dossinkazerne. Daarvan reisden er 18 transporten rechtstreeks naar Auschwitz en Birkenau. Van de 25.631 Joden, onder wie 10.282 vrouwen en 4.758 kinderen, keerden er slechts 1.244 terug. Anderen konden gelukkig tijdig onderduiken, het land verlaten of zich bij het verzet aansluiten.

De digitale wandeling in Antwerpen belicht vooral 9 locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de Jodenvervolging, met telkens een boeiend persoonlijk verhaal,  verteld vanuit het standpunt van een gedeporteerde tijdens de allereerste razzia, een collaborateur, een politieman die moest meewerken … En er passeren ook verrassende figuren, zoals de uitvinder van het Antwerpse Handje, en een kind dat bijna de hele oorlog lang bij een ander gezin zat ondergedoken.

De digitale wandeling De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WO II is opgenomen in de Antwerpse Museum App, die via Google Play Store (Android) of de App Store (iOS) te downloaden is. Via Visit Antwerp kan ook een gegidste wandeling geboekt worden.  

Bron: ATV/Het Laatste Nieuws

Lees meer over de wandeling De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WO II.