Waverse ‘Pensionnat de demoiselles’ internationaal in de kijker

Kempens Landschap lanceert een hefboomproject voor de toeristische ontwikkeling van het Ursulineninstituut in het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
23/04/2020 - 16:53

Kempens Landschap gaat in samenwerking met Toerisme Vlaanderen op de site van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver investeren in de infrastructuur en de beleving, met het oog op de verdere ontwikkeling en bekendmaking. De site heeft een unieke erfgoedwaarde als staalkaart van de belangrijkste architectuurstromingen van de afgelopen eeuwen en vooral dankzij de Wintertuin in art-nouveaustijl.

Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, bevestigt dat het de ambitie is om het Ursulineninstituut en de Wintertuin te ontwikkelen tot een spraakmakende en internationale toeristische attractie. Het wordt de enige art-nouveausite in Vlaanderen die permanent toegankelijk is voor individuele bezoekers. Zo kan het Ursulineninstituut uitgroeien tot dé Vlaamse referentie en uitvalsbasis voor art-nouveau-erfgoed.

Lees verder onder de foto.

De kleurrijke glas-in-lood koepel van de Wintertuin
De kleurrijke glas-in-lood koepel van de Wintertuin © Koen Broos/Kempens Landschap

De architecturale blikvanger van het pensionnat de demoiselles is ongetwijfeld de art-nouveauwintertuin, die in 1900 werd gebouwd als comfortabele ontvangst- en ontmoetingsruimte voor de kostschoolmeisjes en hun ouders. De koepelconstructie met decoratief glas-in-lood toont symbolische voorstellingen van de Morgen, de Dag en de Avond, een populair thema in de Belgische art nouveau. Dat de zusters Ursulinen deze progressieve stijl durfden te introduceren in een katholieke kostschool op het Vlaamse platteland is uniek. Art nouveau was immers een typisch fenomeen binnen de liberaal-vrijzinnige burgerij en werd vooral toegepast in stedelijke omgevingen. Maar ook de schaalgrootte en de kwalitatief hoogstaande decoratieve uitwerking maken dat de Wintertuin zich kan meten met internationaal gerenommeerde art-nouveausites in binnen- en buitenland.

Sinds kort is het Ursulineninstituut aangesloten bij het Réseau Art Nouveau Network in Brussel en bij de Art Nouveau European Route in Barcelona, twee internationale netwerken die zich inzetten voor bescherming, restauratie, ontwikkeling en promotie van het art-nouveau-erfgoed in Europa. Door dit lidmaatschap worden het Ursulineninstituut en de Wintertuin internationaal in de kijker gezet, zowel bij experts als bij het grote publiek. Dit past in de ambitie van Kempens Landschap om meer internationale bezoekers aan te trekken. Bovendien biedt dit heel wat mogelijkheden op het vlak van kennisdeling, zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap