Op weg met Maria: zoektocht langs kapelletjes in Klein-Brabant
De regio van Klein-Brabant en het Vaartland kende doorheen de eeuwen een grote Mariadevotie. Dat wordt bewezen door de grote verscheidenheid aan kapellen, gevelkapelletjes en boomkapelletjes. Dat inspireerde Kerk in Klein-Brabant tot een wandel- en fietszoektocht om de rijkdom van de Mariadevotie in de streek van in Bornem, Sint-Amands, Puurs en Willebroek op het spoor te komen en stil te staan bij de stille getuigen daarvan.
Tot op vandaag telt Klein-Brabant vele kapellen, die in de volksmond vaak vernoemd werden naar naar de reden waarvoor ze werden bezocht, zoals de Koortskapel in Liezele, de kapel van de Jonge Kerken in Sint-Amands of de Schipperskapel in Wintam. Anderen kregen de naam van de plaats waar ze opgericht werden. Bijvoorbeeld de kapel van 14 Bunders in Blaasveld (een bunder is een oude landmaat), de Molenheidekapel in Lippelo, Onze-Lieve-Vrouw aan de Vliet in Eikevliet of de kapel van Overheide in Puurs. Anderen zijn genoemd naar een de vele titels die Maria kreeg doorheen de traditie: Onze-Lieve-Vrouw van Troost, of van Bijstand, Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën of van Smarten. Daarnaast zijn er in de streek nog eens een indrukwekkend aantal Lourdesgrotten.
Op de website van Kerk in Brabant is sinds 1 mei alle informatie over wandeltochten vanuit Puurs, Bornem, Mariekerke en Ruisbroek verzameld. Enkele wandeltochten lopen in achtvorm, zodat deelnemers ervoor kunnen kiezen de wandeling in twee keer te doen. Ook de fietstocht is op te splitsen in verschillende lussen. Plaatselijke buurtcomités engageren zich om in de meimaand de kapellen extra te verzorgen en open te stellen voor publiek, te onderhouden, te voorzien van bloemen of te zorgen dat er kaarsen beschikbaar zijn. Plaatselijke parochies zorgen voor de nodige infobordjes aan de kapellen en zoekvragen. De wandelclubs - Wandel Mee, KWIK, Kadee en IBIS - stippelden een wandelroute uit. André Pauwels tekende een fraaie fietsroute uit.
Praktisch
Alle info over de verschillende routes is te vinden op de website. Deelnemers kunnen kiezen om de QR-code in te lezen met hun gsm en via de app Route You te werken. Ze kunnen ook de gpx-coördinaten op hun fiets- of wandelgps zetten en zo op stap gaan. Of het routeboek afdrukken. Aan de kapellen staan bordjes met informatie op plus een QR-code. Wie die inscant, krijg de vraag te zien en kan ze ze meteen beantwoorden. Is de route beëindigd, dan kunnen met één klik de antwoorden doorgesturd. Wie dit wenst, kan ook een papieren versie vragen via mail (secretariaat@kerkkleinbrabant.be) of telefonisch op het nr. 03 889 06 42.