Weinig samenwerking in bediening van exorcisme

Een studie wijst op het ontbreken van een netwerk rond de exorcist, aan wie de zorg voor de getroffen persoon, gezin en gemeenschap is gedelegeerd.
28/05/2022 - 09:00
exorcisme
exorcisme © SIR

In Rome zijn de resultaten voorgesteld van een opmerkelijk onderzoeksproject over de bediening van het exorcisme. De Pauselijke Universiteit Regina Apostolorum en het Departement Geschiedenis, Cultuur & Beschaving van de Universiteit van Bologna komen daarin tot de conclusie dat er grote nood is aan een betere en efficiëntere samenwerking tussen exorcisten, parochiegemeenschappen en bisdommen. Er bestaat een gebrek aan communicatie tussen de verschillende geledingen die bij de zorgrelaties betrokken zijn, waardoor de bediening negatief wordt beïnvloed. 

Bijkomende problemen zijn de omstandigheden waarin mensen ontvangen worden die op een exorcist een beroep doen en het feit dat de begeleiding slechts een van de taken is, naast de vele andere taken die priesters uitoefenen.  Dat belemmert de uitbouw van een vertrouwensrelatie of een gastvrij welkom en de omstandigheden voor luistbereidheid. 

Die priesters voelen zich over het algemeen weinig geholpen, zowel door het bisdom als door andere priesters die geen exorcismen uitvoeren. Ze vertellen allemaal dat ze weinig steun krijgen bij hun bediening, wat niet alleen het persoonlijke niveau aantast, maar ook de concrete mogelijkheden van interventie bij de getroffen mensen.

Bron: SIR