Wekelijkse audiëntie met de paus afgelast

Vandaag vieren de Italianen massaal Ferragosto, een van de belangrijkste katholieke feesten.
15/08/2023 - 10:07
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie © Vatican Media

Het Vaticaan heeft aangekondigd dat de wekelijkse audiëntie van paus Franciscus van morgen woensdag niet zal plaatsvinden. Officieel wordt er geen reden gegeven voor de ongebruikelijke beslissing. Paus Franciscus zal vandaag op de feestdag van Maria Tenhemelopneming wel het angelusgebed uitspreken. Voor donderdag 17 augustus is een ontmoeting aangekondigd met de president van Madagaskar, Andry Rajoelina.


Ferragosto

Wie vandaag in Italië naar een bank of een winkel trekt staat overigens voor gesloten deuren. Op 15 augustus vieren Italianen ‘Ferragosto’, een dag ook waarop de inwoners van Rome massaal uit de stad wegtrekken. Artsen ontvangen enkel in hoogdringende gevallen patiënten, alle kantoren en openbare diensten zijn gesloten of minimaal bemand. Zelfs winkels en restaurants rollen de luiken naar beneden. De feestdag wordt zo fanatiek gevierd dat zelfs in een aantal katholieke parochies het aantal kerkdiensten op deze dag wordt verminderd. 


Keizer Augustus

Volgens de overlevering gaat de feestdag terug op de Romeinse keizer Augustus (63 v.Chr. - 14 n.Chr.), al werd de feest- en rustdag aanvankelijk op 1 augustus gevierd. Maar al vroeg verschoof de viering naar de dag waarop Maria Tenhemelopeneming werd gevierd. De gewoonte om de steden te verlaten en massaal naar het platteland te trekken is naar verluidt nog een erfenis van het fascisme onder Mussolini tijdens de vorige eeuw. 

Bron: Kathpress.at