Weldra nieuwe aartsbisschop van Parijs

Volgens insiders is de aartsbisschop van Rijsel de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Michel Aupetit als aartsbisschop van Parijs.
22/04/2022 - 15:49
Parijs vanaf de Seine
Parijs vanaf de Seine © Philippe Keulemans

Volgens Franse media is de kans groot dat aartsbisschop Laurent Ulrich van Rijsel straks aartsbisschop Michel Aupetit zal opvolgen als aartsbisschop van Parijs. Die laatste bood op 2 december 2021 zijn ontslag aan na de commotie rond de publicatie in een boulevardtijdschrift over een vermeende relatie van de aartsbisschop met een vrouw, maar vooral na groeiend ongenoegen bij veel medewerkers over zijn kerkvisie en zijn manier van leiding geven. 

De krant Le Figaro vernam uit verschillende bronnen dat de paus weldra de naam van de opvolger zal bekendmaken. Aartsbisschop Ulrich van Lille, waarvan het beleid vergeleken wordt met dat van de legendarische kardinaal Jean-Marie Lustiger (aartsbisschop van Parijs van 1981 tot 2005),  wordt daarbij nadrukkelijk genoemd als de belangrijkste kanshebber. Ulrich is inmiddels ook al 70. Ook de aartsbisschop van Marseille Marc Aveline (63) wordt als mogelijke opvolger naar voor geschoven, maar die heeft zelf laten blijken geen kandidaat te zijn. Andere kanshebbers zijn legerbisschop Antoine de Romanet  (59),  aartsbisschop Luc Ravel van Straatsburg, en vooral ook Éric de Moulins-Beaufort, aartsbisschop van Reims en huidig voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF).

Bron: I.Media/Le Figaro