Welzijnszorg waarschuwt voor armoede bij ouderen

Nieuwe regels voor de pensioenberekening dreigen kwetsbare gepensioneerden in de armoede te drukken.
31/03/2017 - 11:18
Bert Dhondt, stafmedewerker Welzijnszorg
Bert Dhondt, stafmedewerker Welzijnszorg © Philippe Keulemans

Bert Dhondt, stafmedewerker Politiek Werk van Welzijnszorg, waarschuwt voor het recente pensioenvoorstel van federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine. Die wil vanaf 1 januari 2018 nieuwe regels invoeren voor de pensioenberekening waarbij wordt gesnoeid in gelijkgestelde periodes zoals ziekte en werkloosheid. Maar ook mensen met een loopbaan van meer dan 45 jaar dreigen getroffen te worden als ze op het einde van hun carrière ziek of werkloos worden.

Duizenden mensen dreigen door de maatregel een veel lager pensioen te krijgen, terwijl de pensioenen nu al niet bijzonder genereus zijn. Wie op jonge leeftijd begon te werken en vóór zijn pensioen ziek wordt of ontslag krijgt, dreigt tot 113 euro per maand te verliezen.  Bert Dhondt: Deze nieuwe regels dreigen de armoede bij ouderen opnieuw te doen toenemen en treft een kwetsbare groep (bijna)gepensioneerden. Dat is des te betreurenswaardiger omdat er de voorbije jaren juist bij deze groep mensen vooruitgang werd geboekt in de armoedebestrijding.

Welzijnszorg vraagt de nieuwe maatregelen meteen te herzien. Bert Dhondt: Bacquelaine straft vooral een groep werknemers die lang en hard gewerkt hebben, vaak aan lagere lonen. Hoe dat te rijmen valt met de armoedebestrijdingsdoelstellingen van de regering of sociaal te verantwoorden is, blijft een raadsel. Gezondheidsstatistieken tonen aan dat laaggeschoolden, die vroeg aan hun arbeidsloopbaan begonnen, gemiddeld 10 gezonde levensjaren minder tellen dan hooggeschoolden. Werken wordt beloond, behalve als je er vroeg mee begonnen bent, dan wacht je een oude dag in armoede.

Bron: Welzijnszorg