Wensen van paus Franciscus voor Chinees Nieuwjaar

Paus Franciscus heeft zondag na het angelusgebed de Chinezen een gelukkig Nieuwjaar gewenst en gevraagd te bidden voor Myanmar, Kameroen en Peru.
23/01/2023 - 12:46
Paus Franciscus tijdens het angelus
Paus Franciscus tijdens het angelus © Vatican Media

Paus Franciscus heeft in zijn zondagse angelustoespraak alle mensen die Chinees Nieuwjaar vieren vrede en alle goeds toegewenst. Bij deze vreugdevolle gelegenheid kan ik niet nalaten mijn genegenheid te betuigen aan hen die moeilijke tijden doormaken als gevolg van de coronapandemie in de hoop dat de huidige moeilijkheden spoedig zullen worden overwonnen, sprak de paus.  

Volgens de Chinese astrologie ging gisteren zondag het Jaar van het Konijn van start. De paus zei te hopen dat de vriendelijkheid, gevoeligheid, solidariteit en harmonie, die wij in deze dagen ervaren in traditioneel herenigde gezinnen, altijd onze relaties, zowel familiaal als sociaal, mogen doordringen en kenmerken, zodat wij een sereen en gelukkig leven kunnen leiden.

Myanmar

De paus vertrouwde de aanwezigen op het Sint-Pietersplein toe met zijn gedachten bij Myanmar te zijn, waar sinds 1 februari 2022 een militair bewind het voor het zeggen heeft. Aanleiding is een recente brandstichting in een katholieke kerk. Mijn gedachten gaan met name uit naar Myanmar, waar de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk in het dorp Chan Thar, een van de oudste en belangrijkste gebedshuizen van het land, in brand is gestoken en verwoest. Ik sta dicht bij de weerloze burgerbevolking, die in veel steden zwaar wordt beproefd. Moge God toestaan dat dit conflict spoedig eindigt en dat een nieuwe tijd van vergeving, liefde en vrede aanbreekt. Laten we samen bidden tot Onze Lieve Vrouw voor Myanmar. 

Peru

Paus Franciscus vroeg nadrukkelijk om te bidden voor de beëindiging van het geweld in Peru. Geweld dooft de hoop op een rechtvaardige oplossing voor problemen. Ik moedig alle betrokken partijen aan de weg van de dialoog tussen broeders van hetzelfde volk in te slaan, met volledige eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat. Ik sluit me aan bij de Peruaanse bisschoppen en zeg: '¡No a la violencia, venga de donde venga! ¡No más muertes!' (Nee tegen het geweld, waar het ook vandaan komt. Geen doden meer!) Er zijn Peruanen in de straten!

In Peru heerst grote politieke onrust. De aanhoudende protesten richten zich tegen president Dina Boluarte. Zij kwam aan de macht na de afzetting van haar voorganger Pedro Castillo. Hij werd in december uit zijn ambt gezet en gearresteerd toen hij probeerde een motie van wantrouwen te voorkomen. De demonstranten eisen het aftreden van Boluarte en de vrijlating van de ex-president.

Kameroen

De paus is gelukkig met de positieve signalen die uit Kameroen komen. Die gaan over een mogelijke oplossing van het slepende gewapende conflict in de Engelssprekende regio’s van het Afrikaanse land, aangeduid als de Anglophone Crisis. Ik moedig alle bij de overeenkomst betrokken partijen aan om voort te gaan op de weg van dialoog en wederzijds begrip, want alleen in ontmoeting kan de toekomst worden uitgestippeld.

Bron: kro-ncrv.nl/katholiek