Werd jezuïet Paolo Dall'Oglio het slachtoffer van IS?

De Arabische nieuwszender Al Arabiya acht de kans groot dat de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio begraven ligt in een massagraf in Raqqa.
16/06/2020 - 15:24
Paolo Dall’Oglio
Paolo Dall’Oglio © Philippe Keulemans

In de buurt van de Syrische stad Raqqa werd een massagraf ontdekt met minstens een honderdtal stoffelijke overschotten van slachtoffers van de zelfverklaarde Islamitische Staat (IS). Volgens nieuwszender Al Arabiya moet er ernstig rekening mee gehouden worden dat de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio een van hen is.

Paolo Dall’Oglio, een voormalige doctor honoris causa van de KU Leuven, was vanuit zijn klooster van Deir Mar Musa een voorvechter van de interreligieuze dialoog. Hij was ook een geducht tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad. Vlak voordat hij in juli 2013 in de buurt van Raqqa tijdens een vredesmissie verdween, had Dall'Oglio de internationale gemeenschap tijdens een bezoek aan ons land nog opgeroepen om humanitaire corridors in het leven te roepen om de hulpverlening aan de noodlijdende bevolking mogelijk te maken.

Dall'Oglio wist dat zijn missie om met jihadisten te onderhandelen over de vrijlating van gevangenen riskant was, omdat hij in juni 2012 door het regime was uitgewezen. Desondanks keerde hij terug. De jezuïet was op dat moment 58 jaar. Kort na zijn ontvoering maakte IS van Raqqa de hoofdstad van haar zelfverklaarde kalifaat.

Bron: Al Arabiya