Wereld Economisch Forum: Wees niet bang van massamigratie

1 op de 33 wereldburgers is op de vlucht. Op de lange termijn kan dat de wereld ten goede komen, als we die massamigratie in goede banen leiden.
06/02/2016 - 09:37

Het aantal internationaal verplaatste migranten bedraagt vandaag 232 miljoen, ongeveer 1 op 33. Experts van het Wereld Eonomisch Forum zetten de vluchtelingencrisis dan ook op nummer 1 in hun Global Risks Report voor de komende 18 maanden. En toch concluderen ze dat we geen schrik hoeven te hebben van massale migratie.

© Wereld Economisch Forum

Migratie brengt sociale instabiliteit teweeg op 3 manieren: als een symptoom en als een katalysator, maar ten slotte ook als een oplossing.

Migratie als gevolg van instabiliteit

Vluchtelingen verlaten hun land om allerlei redenen, maar aan de basis ligt het feit dat ze niet meer gehecht zijn aan hun staat. Ze vluchten omdat die staat niet in staat is om hen te beschermen en hun rechten te garanderen, of dat zelfs helemaal niet wil. Of er is een gebrek aan kansen en toekomstperspectief. In die zin is migratie een gevolg van sociale instabiliteit.

Migratie als oorzaak van instabiliteit

Op haar beurt creëert migratie ook instabiliteit, al is dat vaak meer in perceptie dan in realiteit. Migranten worden ervaren als een bedreiging voor de nationale identiteit, voor de arbeidsmarkt en voor de sociale cohesie. De media vergroten die perceptie soms zonder aandacht voor de positieve effecten. In veel landen is het publiek het vertrouwen verloren in de bekwaamheid van de regering op dit vlak.

Migratie als oplossing voor instabiliteit

Maar het is ook belangrijk te erkennen dat migratie een oplossing kan bieden voor sommige drijfveren van sociale instabiliteit. Goed geregelde migratie brengt economische groei en kansen, want migranten zijn ondernemers, werkers, consumenten en belastingbetalers. Diversiteit brengt verdraagzaamheid en vernieuwing voort, vooral in grote steden. Migratie komt ons demografisch deficit tegemoet, verjongt onze samenleving en vermindert de druk op sociale diensten.

Daarom hebben we vandaag vooral een objectief debat nodig, vindt het Wereld Economisch Forum.

Luisteren naar migranten en hen goed uitrusten om zich te ontplooien in onze samenleving is een manier om de balans te herstellen en zal helpen om sociale instabiliteit die onnodig uit de migratie voortspruit, te verminderen.

Bekijk de video van het WEF waarin de grootste uitdagingen voor de wereld voor de komende 10 jaar geschetst worden (in het Engels).