‘Wereld zonder Europese Unie is een slechtere wereld’
De verklaring richt zich tot de pas verkozenen in het Europees Parlement, de nieuwe Europese Commissie en de Raad, maar ook tot iedereen die verantwoordelijk is voor het Europese beleid in de EU en wil enkele richtsnoeren aanreiken voor de politiek. De kernboodschap is haar politieke betrokkenheid voor Europa en de democratie.
De verklaring formuleert drie leidende beginselen voor de EU. Ze moet:
- democratisch zijn
- op solidariteit gebaseerd zijn
- daadkrachtig zijn
Ze concretiseert deze principes aan de hand van de thema’s democratie, duurzaamheid, digitalisering en migratie. Een centraal aspect is dat de EU antwoorden moet vinden op geopolitieke uitdagingen die haar voortbestaan bedreigen. De verklaring is opmerkelijk in het kader van de ruk naar (extreem)rechts in diverse landen van de EU.
'Opvang vluchtelingen moet beter'
‘Onze verklaring maakt het duidelijk: we leven in tijden van enorme geopolitieke veranderingen’, zei Franz-Josef Overbeck, bisschop van Essen. ‘Gemeenschappelijke Europese antwoorden zijn dringend nodig. Met het oog hierop moet de EU de waardigheid van alle mensen en de beginselen van de liberale democratie centraal blijven stellen in haar beleid. Een wereld zonder de EU zou een slechtere wereld zijn.’
In het debat over migratie roept de verklaring op om legale immigratie naar de EU beter mogelijk te maken en beter te coördineren. De Duitse bisschoppen zijn van mening dat de opvang van vluchtelingen via hervestigings- en humanitaire opvangprogramma's moet worden uitgebreid. De landen van herkomst van de vluchtelingen moeten worden ondersteund bij het wegnemen van de oorzaken van hun vlucht. Dit vereist ook een effectievere coördinatie van ontwikkelingsbeleid in de EU.
Bron: Duitse Bisschoppenconferentie (DBK)