Wereldberoemde antifonarium keert terug naar de Ardennen

Volgens historische geschriften behoorde het gezangboek tot de kerkschatten die door de kerkfabriek van Sainte-Begge werden beheerd.
16/11/2021 - 15:43

Het stadsbestuur van de Naamse stad Andenne heeft de hand weten te leggen op een antifonarium, een verzameling liturgische gezangen uit de 17de eeuw, dat behoorde tot de schatkamer van de plaatselijke collegiale kerk. Het oude manuscript werd teruggevonden in Nederland. Het stond te koop bij een Amsterdamse antiquair. Het stadsbestuur ondernam in maart 2021 juridische stappen om de eigendom te claimen van de schatkamer van de collegiale kerk, die wordt beheerd door de kerkfabriek.

In een persbericht reageert de kerkfabriek positief op het nieuws: De kerkfabriek van de Sainte-Beggekerk en het bisdom Namen zijn verheugd met de terugkeer naar Andenne van dit kostbare manuscript. Maar wegens een gebrek aan financiële middelen, konden wij deze terugkeer niet zelf verwezenlijken. De kerkfabriek verduidelijkt tegelijk dat het niet vast staat dat dit antifonarium tot de schatkamer behoorde of aan de parochie was toevertrouwd.

Het antifonarium uit 1627 zou toebehoord hebben aan de oudste van de twee zusters Spangen die kanunnikessen waren in Andenne. We kunnen niet zeggen dat het tot de schatkamer behoorde omdat de kanunnikessen zelf veel goederen in hun bezit hadden.

Bron: La Dernière Heure