Wereldraad van Kerken: stop blokkade van Nagorno-Karabach

De internationale gemeeschap moet druk uitoefenen op Azerbeidzjan om het lijden van de Armeense bevolking van Artsakh te stoppen, vraagt de raad.
05/08/2023 - 13:35
Wereldraad vraagt om de blokkade op te heffen en de humanitaire crisis een halt toe te roepen.
Wereldraad vraagt om de blokkade op te heffen en de humanitaire crisis een halt toe te roepen. © Paul Jeffrey/Het leven op aarde

De Wereldraad van Kerken (WCC) doet een oproep tot Azerbeidzjan om de blokkade van de Lachin-corridor naar Nagorno-Karabach, de enige weg die de regio met Armenië verbindt, te stoppen. Volgens de belangrijkste oecumenische organisatie van kerken wereldwijd gaan meer dan 120.000 mensen, onder wie 30.000 kinderen, gebukt onder de gevolgen van een humanitaire crisis.

‘De humanitaire crisis in de geblokkeerde enclave Nagorno-Karabagh (Artsakh) heeft een tragisch niveau bereikt. Mensen hebben gebrek aan voedsel, medicijnen, elektriciteit en gas. Dat kan niet langer worden aanvaard. De internationale gemeenschap moet onmiddellijk in actie komen om een drama te vermijden,’ zegt prof. Jerry Pillay, de secretaris-generaal van de WCC.

De Wereldraad zegt dat de internationale gemeenschap snel moet  ingrijpen om de blokkade te beëindigen en de levens van de inwoners van Artsakh te redden. Nadien moet worden gezocht naar diplomatieke oplossingen voor een rechtvaardige vrede in de regio. 

Bron: WCC