Wereldraad van Kerken viert 75ste verjaardag

Honderden kerkleiders uit de hele wereld hebben de 75ste verjaardag gevierd van het belangrijkste oecumenische overlegorgaan.
28/06/2023 - 10:00
Openingsprocessie bij de viering van de 75ste verjaardag van de Wereldraad van Kerken
Openingsprocessie bij de viering van de 75ste verjaardag van de Wereldraad van Kerken © Albin Hillert/WCC

Kerkleiders en gasten uit de hele wereld hebben in de Cathédrale Saint-Pierre (Sint-Pieterskathedraal) van Genève de 75ste verjaardag gevierd van de oprichting van de Wereldraad Van Kerken (WCC). De Wereldraad van Kerken is het belangrijkste internationale oecumenische overlegorgaan. 

De Wereldraad van Kerken werd op 23 augustus 1948 opgericht in Amsterdam, toen Europa nog volop aan het bekomen was van de Tweede Wereldoorlog. Die eerste vergadering van 22 augustus tot 4 september 1948 in Amsterdam werd bijgewoond door 351 afgevaardigden uit 147 kerken. De Wereldraad heeft vandaag zijn hoofdkantoor in Genève (Zwitserland). 

Vrede en verzoening

De locatie voor de jubileumviering was niet toevallig gekozen, omdat dit de kerk is waarin Calvijn ooit zijn preken heeft gehouden. Saint-Pierre is tevens de belangrijkste kerk van Zwitserland. De moderator van het centrale comité van de WCC, bisschop Heinrich Bedford-Strohm, herinnerde in Genève aan het oorspronkelijke visioen dat aan de basis lag van de oprichting. Daarbij stond het verlangen om de kerken van de wereld samen te brengen en om hen tot een instrument van de vrede te maken voorop. Ook vandaag nog blijft die intuïtie dat de oorlog haaks op de wil staat van God en dat het onze taak als christenen is om nationalisme en andere vormen van verdeeldheid tussen volkeren te overwinnen even actueel:

Het streven naar verzoening behoorde al vanaf het begin tot het DNA van de wereldraad. 

Bedford-Strohm erkende dat het verlangen om vrede en verzoening te bevorderen tijdens de afgelopen 75 jaar slechts gedeeltelijk werd verwezenlijkt, omdat nationale en politieke belangen bij de lidkerken toch nog te vaak voorrang kregen op onze loyaliteit aan Jezus Christus. “Daarom zijn wij uitgenodigd om keer op keer te blijven luisteren naar het Bijbelse getuigenis over Christus."

Bron: WCC/Christian Today