Wereldziekendag in Kolkata
De Wereldziekendag, jaarlijks op de gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, wordt dit jaar gevierd in de basiliek van de Rozenkrans van Bandel, een 50-tal km ten noorden van Kolkata (het vroegere Calcutta). Wereldziekendag is op 13 mei 1992 ingesteld door paus Joannes Paulus II als een dag waarop de katholieke Kerk de zieke medemens en hun verzorgers centraal stelt. De eerste Wereldziekendag werd op 11 februari 1993 gevierd in Lourdes, waar Maria onder meer als Heil der Zieken wordt vereerd.
De Heilige Moeder Teresa helpt ons begrijpen dat het enige criterium van handelen belangeloze liefde jegens allen moet zijn. Paus Franciscus
In zijn boodschap ter gelegenheid van Wereldziekendag spreekt paus Franciscus zijn dankbaarheid uit voor de belangeloze inzet van de ontelbare vrijwilligers in onder meer de gezondheidszorg. Hun inzet is van fundamenteel belang en een teken van de aanwezigheid van de Kerk op die plekken waar mensen om zorg en hulp vragen. Franciscus brengt ook hulde aan de Heilige Moeder Teresa die zich in Kolkata inzette voor de armsten en de zwaksten. De Heilige Moeder Teresa is een voorbeeld van naastenliefde, iemand die de liefde van God voor de armen en de zieken zichtbaar maakte. Aan het slot van zijn boodschap waarschuwt de paus de katholieke zorginstellingen ervoor niet te vervallen in puur bedrijfsmatig denken, waarbij het behalen van winst centraal staat.
Paus Franciscus is zelf niet aanwezig in Kolkata. Hij stuurt een delegatie van het Dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling onder leiding van kardinaal Peter Turkson, naar India. Die neemt sinds vrijdag deel aan het congres dat aan de Wereldziekendag voorafgaat. Maandag is er de eigenlijke viering met een plechtige eucharistieviering, met toediening van het sacrament der zieken,in de Rozenkransbasiliek van Bandel.
Bron: I.Media/Kathpress.at/Vaticannews.va
Lees de boodschap (in het Nederlands) van paus Franciscus ter gelegenheid van Wereldziekendag 2019.