Wetenschappers reconstrueren gezicht van Isidoor van Madrid

Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de heiligverklaring van Isidoor van Madrid gaf het aartsbisdom Madrid opdracht voor een onderzoek.
02/12/2022 - 11:14
Voorstelling van de gezichtsreconstructie
Voorstelling van de gezichtsreconstructie © Aartsbisdom Madrid

Het aartsbisdomMadrid heeft de resultaten gepresenteerd van een forensisch onderzoek op stoffelijke resten van de in 1622 heilig verklaarde Isidorus van Madrid (ca. 1070 - 1130), waarvan de feestdag op 15 mei wordt gevierd. Hij is bij ons vooral bekend als patroon van de boeren. De onderzoekers bevestigen dat de armen van de heilige, die bekend stond om zijn vroomheid en de aan hem toegeschreven wonderen, ernstige symptomen van degeneratieve slijtage vertonen, wat een gevolg zou kunnen zijn van de boerenstiel. Zij stelden geen enkele aanwijzing vast van geweld of letaal trauma en veronderstellen dat hij wellicht door infectie, vermoedelijk aan de tanden, is overleden.

Volgens de legende was Isidoor een reus van een man en werd hij 90 jaar oud. Maar het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat hij tussen 1,67 en 1,86 meter groot was en dat hij 35 tot 45 jaar oud werd. Toch vindt kardinaal Carlos Osoro, de aartsbisschop van Madrid, dat het onderzoek onder de leiding van de artsen MaríaBenito, AnaPatriciaMoya, MónicaRascón en IsabelAngulo de overlevering heeft bevestigd, omdat zowel zijn gestalte als zijn leeftijd nog altijd meer dan behoorlijk was voor de periode waarin hij heeft geleefd. Een beeldvormingsstudie gecombineerd met karakteriseringstechnieken leverde nog een fraaie reproductie op van het gelaat van Sint-Isidoor.

Bron: ACI Prensa