Wetenschappers reconstrueren de man in de Lijkwade

Wetenschappers van de Universiteit van Padua zijn erin geslaagd om in 3D het beeld van de man in de Lijkwade van Turijn te reconstrueren.
07/04/2018 - 14:51

Wetenschappers en artsen van de Universiteit en het Universitaire Ziekenhuis van Padua zijn onder leiding van professor Giulio Fanti erin geslaagd een nauwkeurig beeld te reconstrueren van de man die in de linnen doek was gewikkeld, die bekend geworden is als de Lijkwade van Turijn. Aan de reconstructie van het driedimensionele model ging twee jaar voorbereiding vooraf. Met de hulp van afdeling Industrial Engineering van de universiteit werd een gipsen beeld van 1,80 meter gegoten van een man met een hoofd, gedraaide buste en opgetrokken knieën.

Professor Fanti: Er werden al eerder beelden gemaakt op basis van de lijkwade. Denk maar aan het beeld van beeldhouwer Luigi Mattei ter gelegenheid van het Jubeljaar in 2000. Maar dit keer is gebruik gemaakt van de meest innovatieve technieken. Bovendien is het gemaakt op basis van metingen, die voor 90 procent detecteerbaar zijn op het doek.

De 3D reconstructie van de man van de LIjkwade
De 3D reconstructie van de man van de LIjkwade © Universiteit van Padua

Bewogen geschiedenis

Over de herkomst van het doek bestaat nog altijd geen 100 procent duidelijkheid. Volgens sommigen is dit echt het doek waarin Jezus na de kruisafname werd gewikkeld. Sinds de jaren 1970 vermoeden wetenschappers op basis van koolstof 14-methode dat het om een vervalsing gaat uit de middeleeuwen. Maar anderen trekken die datering dan weer in twijfel, omdat het doek ooit werd gered uit een brand en daarbij werd beschadigd.

Feit is dat het doek niet meer uit de belangstelling is weggeweest sinds de foto van de fotograaf en advocaat Secondo Pia, die in 1898 ontdekte dat de afbeelding op het doek een beeld in negatief is van een man. Het enige waarover wetenschappers het wel honderd procent eens zijn, is dat het linnen niet met de hand werd geschilderd en dat het de afdruk is van een menselijk lichaam. Volgens professor Fanti ondersteunt dit experiment de thesis dat er daadwerkelijk een man of lijk in het doek was gewikkeld.  Maar het mysterie over de periode waaruit het doek stamt blijft.

Bron: La Stampa