Wie houdt kerk in Glabbeek open voor bijzondere sacramentstoren?

De kerk van Zuurbemde (Glabbeek) is geselecteerd voor het project 'Vlaamse Meesters op hun plek'. Maar dan moet de kerk wel open zijn. Wie helpt mee?
08/02/2024 - 15:51
Sacramentstoren ontworpen door Cornelis Floris de Vriendt in de Sint-Catharinakerk in Zuurbemde
Sacramentstoren ontworpen door Cornelis Floris de Vriendt in de Sint-Catharinakerk in Zuurbemde © Gert Janssens

De sacramentstoren in de Catharinakerk van Zuurbemde (Glabbeek, Vlaams-Brabant) is als bijzonder erfgoed geselecteerd voor het project 'Vlaamse Meesters op hun plek'. Daarmee willen Toerisme Vlaanderen, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en PARCUM uitzonderlijke kunstwerken tonen op de plaats waarvoor ze gemaakt zijn, waaronder ook veel kerken. Ze hopen zo interesse te wekken bij binnenlandse en buitenlandse toeristen. 

Maar om deel te nemen aan het project moet de kerk minstens een halve dag per week open zijn voor het publiek. De kerkfabriek van Glabbeek zoekt 10 vrijwilligers die elk 5 halve dagen per jaar een oogje in het zeil willen houden. 

Je aanwezigheid is voldoende, zegt Gert Janssens, je hoeft de bezoekers niet te gidsen.

Meer info en aanmelden als vrijwilliger

De sacramentstoren van Zuurbemde is een torenvormige sculptuur binnen in de kerk die rond het tabernakel is gebouwd. 

'Het is miraculeus dat zo'n indrukwekkend kunstwerk in een piepklein dorp als Zuurbemde terecht is gekomen', zegt Janssens aan vrt. 

'Want de toren werd gemaakt door Cornelis Floris de Vriendt. Die heeft bijvoorbeeld ook het stadhuis van Antwerpen voor zijn rekening genomen.'

Lees meer over de sacramentstoren op Wikipedia

Bronnen: VRT - Pastorale Zone Sint-Franciscus Glabbeek