Wie zijn de 21 martelaren, die de katholieke Kerk heeft erkend?

De video van de onthoofding van de 21 mannen in oranje pakken werd in 2015 verspreid door Islamitische Staat (IS).
17/05/2023 - 09:00
De Koptische martelaren
De Koptische martelaren © CRC

Matthew Ayariga is een van de 21 martelaren die sinds donderdag, op initiatief van paus Franciscus, zowel door de Koptisch-orthodoxe als de katholieke Kerk als martelaar worden erkend. Zij worden in het Martyrologium Romanum, de heiligenkalender van de rooms-katholieke Kerk, opgenomen en kunnen voortaan liturgisch worden herdacht in alle katholieke kerken.

Matthew Ayariga was in februari 2015 heel even wereldnieuws, toen Islamitische Staat (IS) via zijn propagandakanalen op sociale media een video wereldkundig maakte waarop te zien was hoe de 21 bouwvakkers op een strand in Libië hondsbrutaal werden onthoofd. Ayariga is zonder enige twijfel de minst bekende van deze groep martelaars die omwille van hun geloof werden onthoofd. Niemand weet juist wanneer hij werd geboren. Vermoedelijk in de jaren 1980 of begin jaren 1990. De meeste bronnen zijn het erover eens dat hij uit Ghana kwam, hoewel er kort na zijn dood ook over werd gespeculeerd dat hij uit Tsjaad afkomstig was, een buurland van Libië. Alles wijst erop dat hij christelijk werd opgevoed, wat niet onlogisch is omdat ca. 71 procent van de Ghanese bevolking christen is. Bekend is ook dat hij in het begin van 2015 terechtkwam in de Libische havenstad Sirte, nadat hij in aanraking was gekomen met een groep Koptisch-orthodoxe bouwvakkers uit verschillende dorpen in Egypte.

De arbeiders, van wie velen duidelijk aan het bidden waren in hun laatste momenten, werden samen onthoofd.

De IS-propagandavideo omschreef de slachtoffers als mensen van het kruis, volgelingen van de vijandige Egyptische Kerk. Nadat IS uit Sirte was verdreven, werden de lichamen teruggevonden en ook door een DNA-test als dusdanig geïdentificeerd. De twintig lichamen van de koptische christenen werden op 15 mei 2018 naar Egypte teruggebracht. Bij hun aankomst werden alle kerkklokken in Egypte geluid. Daarna werden ze samen begraven in een heiligdom dat aan hen is toegewijd. Het stoffelijke overschot van Matthew Ayariga werd pas in september 2020 overgebracht naar Egypte, waar hij werd bijgezet in het heiligdom. 

Bron: The Pillar