Wijngaard van emeritus paus Benedictus XVI onnodig gesneuveld

Emeritus paus Benedictus XVI hield ervan om in de wijngaard te wandelen en er inspiratie voor zijn boeken en brieven op te doen.
16/01/2021 - 10:00
Castel Gandolfo
Castel Gandolfo © Cosiddetto.be

De prachtige druivenranken van de wijngaard van het pauselijke zomerverblijf in Castel Gandolfo werden wellicht onnodig omgehakt. De wijngaard op het domein werd destijds op vraag van paus Benedictus XVI aangelegd, maar moest wijken voor een ambitieus plan om er een cultuur- en conferentiecentrum te bouwen. Met het oog daarop werden de Trebbiano- en Cesanese d'Affile-wijnstokken over een oppervlakte van 1.000 vierkante meter rond een beeld van Jezus als Goede Herder omgehakt. Die drastische ingreep van januari 2020 blijkt nu allicht overbodig, want de plannen zijn inmiddels opgeborgen. Architect Guido Rainaldi, een van de huisarchitecten van het Vaticaan, had nochtans een fraai ontwerp gemaakt voor een modern gebouw in staal en glas.

De Castel Gandolfo residentie ligt op een 25-tal kilometer ten zuidoosten van Rome, in de Albaanse heuvels. Sinds de 16de eeuw is het domein in het bezit van de pausen. Van 1624 tot 1629 werd de residentie onder impuls van Urbanus VIII verbouwd tot het pauselijk zomerpaleis. In 2016 maakte paus Franciscus bekend dat hij het complex niet langer als zomerresidentie wil gebruiken en stelde hij het domein open voor het publiek. Een deel van de gebouwen werd ondertussen verbouwd tot pauselijk museum.

Bron: KNA/Katholisch.de/ Il Messagero