Wim Wenders: 'Het ontbreekt paus Franciscus aan kracht en tijd'

Volgens regisseur Wim Wenders ontbreekt het paus Franciscus aan energie om van de Kerk een 'Kerk voor de armen' te maken.
15/05/2021 - 11:00
Wim Wenders bij paus Franciscus
Wim Wenders bij paus Franciscus © Wim Wenders/Vatican Media

De Duitse filmregisseur Wim Wenders, die paus Franciscus persoonlijk leerde kennen tijdens het draaien van een documentaire film over zijn leven, is naar eigen zeggen ontgoocheld omdat hij moet vaststellen dat het hem aan kracht en tijd ontbreekt om zijn plannen voor de hervorming van het kerkbestuur te realiseren. Er zullen volgens hem nog twee pontificaten nodig zijn om alle geplande hervormingen uit te kunnen voeren.

Het lijkt mij dat deze man zichzelf heeft uitgeput in zijn grote gevecht. Je voelt dat hij nu de kracht en de tijd mist. Volgens Wenders klinkt de paus na het recente standpunt van het Vaticaan over homohuwelijken ook heel anders dan de paus die in 2018 zei: Wie ben ik om te oordelen? 

Wenders benadrukt dat hij destijds met zijn pauselijke documentaire een portret heeft gemaakt van een moedige man voor wie hij veel respect had. Ik zou veel kritischer geweest zijn als ikeen documentaire had gemaakt over de Kerk als instituut. Ik moest eerst een grote omweg maken, zelfs langs het atheïsme, om mijn weg naar het geloof terug te vinden.

Bron: KNA