Winnaars bekend van prijs religieuze en spirituele boek 2015

Klaus-Rüdiger Mai en Ilse Kerremans winnen in 2015 de prijs van het religieuze en spirituele boek. Een impressie en een kennismaking.
29/06/2017 - 09:10

De prijzen werden op vrijdagavond 23 oktober uitgereikt in de Magdalenakerk in Brugge. De hedendaagse vormgeving van het interieur is een goed decor om hedendaagse spirituele en religieuze auteurs in de bloemetjes te zetten.

De prijs is een initiatief van Medianetwerk Plus in samenwerking met Yot.

Publieksprijzen

Publieksprijs voor het spirituele boekFrancis Jonckheere. Jozef Van den Berg: van poppenspeler tot acteur van Christus. Lannoo, 2014, ISBN 9789401418447, 224 pagina’s, 19,99 euros.

Publieksprijs voor het religieuze boekJonas Slaats. Soefi’s , Punkers en Poëten: een christen op reis door de Islam. Altiora Averbode, 2012, ISBN 9789031735808, 288 pagina’s, 19,50 euro.

Prijs van het religieuze boek

Klaus-Rüdiger Mai. Lof der religie: waarom het niet om het even is wat u en uw buur geloven. Altiora Averbode, 2014, ISBN 9789031739042, 176 pagina’s, 22 euro.

Oordeel van de jury

Lof der religie van de Duitse historicus is een historisch sterk onderbouwde, zeer vlot geschreven provocatie.

Eerder zeldzaam in een tijd waarin althans in een deel van onze Westerse wereld religie verbannen is naar de privé sfeer. De jury noemt het werk een gedurfd politiek niet-correct boek. De provocerende titels van een aantal hoofdstukken in zijn boek spreken voor zich. Bijvoorbeeld: Zonder geloofd geen wiskunde, geen fysica, geen samenleving. Hij beschrijft waarom de westerse wereld de religie de oorlog heeft verklaard en bepleit een wereld verzoend met de godsdienst. Kortom: een gedurfd boek. Tegendraads maar onderbouwd en ook daarom lezenswaardig voor al wie durft na te denken. De Nederlandse vertaling door Wouter Meeus is vlot en correct.

Uitgever over het boek

Zonder Godsgeloof heeft Europa geen toekomst. En: het geloof in de objectiviteit van de natuurwetenschappen is de grootste vergissing van onze tijd.

Daarvan is historicus Klaus-Rüdiger Mai overtuigd. Mai argumenteert niet vanuit een louter gelovig standpunt, maar vooral vanuit historisch perspectief. Hij overschouwt een periode van meer dan tweeduizend jaar en toont aan dat precies religie aan de basis ligt van samenleving, cultuur en natuurwetenschap. Het verdringen van het geloof is onvruchtbaar: het schept ruimte voor ideologie en fanatisme.

Prijs van het spirituele boek

Ilse Kerremans. Edith Stein: leven aan Gods hand. Halewijn / Adveniat, 2014, ISBN 9789085282969, 296 pagina’s, 19,95 euro.

Oordeel van de jury

Een bijzonder gedetailleerde en overzichtelijke biografie van een sterke, bewogen vrouw.

Zij was een een Joods-Duitse filosofe en heiligverklaarde karmelietes die in Birkenau werd omgebracht. Het boek bereikt een evenwicht tussen de historische gegevens over het leven van deze boeiende persoonlijkheid en haar persoonlijk spiritueel groeiproces, geduid vanuit haar geschriften.

Uitgever over het boek

Chirurg dr. Ilse Kerremans begon zich in de karmel te verdiepen toen een vriendin alles achter zich liet om zich volledig aan God te wijden in een slotklooster. Ze las ontelbare werken over de karmelspiritualiteit en wie dat doet, stoot al spoedig op de figuur van Edith Stein. Ze las ook de teksten van Edith Stein zelf en verdiepte zich zo in haar persoon en denken dat ze er voordrachten en seminaries over ging geven.

Uiteindelijk bracht ze, op verzoek van de broeders van de Nederlandse Provincie van de Ongeschoeide Karmel, al haar kennis samen in dit boek. Er zijn al vele biografieën over Stein geschreven. Dit boek onderscheidt zich daarvan door specifiek aandacht te schenken aan de periode dat Edith Stein in Nederland woonde, een belangrijke tijd in haar leven waarvoor in de biografieën tot nu toe weinig aandacht is geweest. Dat doet Ediths verblijf in de lage landen, de grote inzet van de zusters van Echt en van vele andere Nederlanders, de vrienden die zij er maakte en het werk dat ze er verrichtte, in vele opzichten tekort. Met dit boek hoopt Ilse Kerremans iets van dit tekort goed te maken.

Wat Edith Stein nog allemaal voor ons had kunnen betekenen, indien zij de oorlog overleefd had - we kunnen er slechts naar gissen. Maar Auschwitz mag het laatste woord niet krijgen.

Edith Stein komt opnieuw tot leven op deze bladzijden.

Door haar aan het woord te laten in haar teksten en in getuigenissen van mensen voor wie zij een stuwende kracht in het leven was en is.

Bekijk Ilse Kerremans over Edit Stein in de Braambosreportage