Wist U dat de oorsprong van de Oogstfeesten Bijbels is?
Op verschillende plaatsen en in kerken worden in de periode van augustus (traditioneel bestempeld als de oogstmaand) tot oktober oogstfeesten gevierd. Dat is onder meer op een tiental plaatsen in Nederland en ook in ons land in Oostakker (28 augustus), Kortenbos-Massemen (begin augustus) en Komen- Waasten (telkens tijdens het tweede weekend van september) het geval. In Heers, nabij Tongeren, wordt op 24 september een fruit- en oogstfeest gevierd.
Ook elders is de praktijk van de oogstfeesten ruim verspreid. Het Book of Common Prayer, dat gebruikt wordt door de anglicaanse kerken in Engeland, Wales en Schotland, voorziet zelf bijzondere liturgische dankgebeden die bij dergelijke gelegenheden kunnen uitgesproken worden. Engelse kolonisten exporteerden die traditie overigens naar Noord-Amerika, waar Thanksgivingsfeesten werden gehouden voor de oogst. In de jaren zestig van de negentiende eeuw raakten de jaarlijkse oogstdankdiensten structureel ingeburgerd bij anglicaanse kerken
Oogst van graan en tarwe
Op vele plaatsen is de viering verbonden met de graanoogst (ca. 15 augustus). Dat er feest werd gevierd was overigens niet zo onlogisch, want in de tijden van vóór de mechanisatie moest de hele gemeenschap - inclusief de kinderen - tot het einde helpen met het binnenhalen van de oogst. Vandaag is er onder meer in Engeland en Duitsland (waar het feest traditioneel omstreeks 1 oktober wordt gevierd) een herleving van de traditie, om te beletten dat wij de voeling en verbondenheid met het ritme van de natuur verliezen.
De oorsprong zelf van de oogstfeesten gaat terug tot de germanen en de kelten en niet te vergeten ook tot de Bijbel, waarin er wordt gesproken over feesten die verband houden met de oogst. Zo geeft een passage uit Exodus 23,16 zelf expliciet opdracht om dergelijk feest te houden ‘wanneer wij de vruchten van het veld plukken’. Elders in Exodus wordt gesproken over het wekenfeest aan het begin van de tarweoogst en een feest bij het binnenhalen rond de jaarwisseling (Exodus 24,23). In de Hebreeuwse kalender eindigde het feest van de inzameling op de 21e dag van de zevende maand genaamd Tishrei, die valt tussen eind september en eind oktober.