Wit-Rusland: nuntius vraagt vrijlating van priesters

Volgens de Wit-Russische katholieke Kerk zijn ruim 1 miljoen van de 9,4 miljoen inwoners katholiek.
28/11/2023 - 09:00

Te midden van de spanningen tussen de Wit-Russische overheid en de katholieke Kerk heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de pauselijke nuntius Ante Jozic en de Wit-Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Alejnik

Over de inhoud raakte niet veel bekend, maar aartsbisschop Jozic zou alvast hebben aangedrongen op de vrijlating van de twee katholieke priesters die recent werden aangehouden. Het betreft Henryk Akalatovich (63), die in een buitenwijk van de hoofdstad Minsk werd gearresteerd, en de priester Vyatschaslau Pialinak (48) die in de streek van de Poolse grens actief was. Die laatste was tussen 2011 en 2015 persoonlijke secretaris van de pauselijke nuntius in Wit-Rusland. Het blijft onduidelijk waarvoor beiden feitelijk werden gearresteerd. 

Van de kant van het bewind van president Alexander Loekasjenko werd gezegd dat er tijdens de ontmoeting vooral is nagedacht over de rol die het Oost-Europese land kan spelen bij het oplossen van conflicten in de regio. Volgens schattingen is zo’n tien procent van de bevolking lid van de katholieke Kerk, die traditioneel ook fel pleitbezorger is van de mensenrechten.

Bron: Domradio