Wit-Rusland vervolgt priesters

Het autoritaire regime van de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko is streng voor elke vorm van protest of oppositie, ook van geestelijken.
14/01/2023 - 11:00
(De door de overheid gesloten) Rode Kerk in Minsk
(De door de overheid gesloten) Rode Kerk in Minsk © Wikipedia

Volgens een rapport van de Oekraïense katholieke Kerk werden in 2022 minstens 24 geestelijken van verschillende christelijke Kerken in Wit-Rusland het slachtoffer van repressie. De kerkleiding registreerde de vervolging van acht rooms-katholieke en drie Grieks-katholieke priesters, zes orthodoxe en zeven protestantse geestelijken. Het rapport onderstreept dat het werkelijke aantal waarschijnlijk nog een stuk hoger ligt. 

De meest voorkomende reden voor een onmiddellijk politieonderzoek is wanneer priesters hun solidariteit met het Oekraïense volk betuigen. Dergelijke onderzoeken worden onder meer gestart voor het plaatsen van berichten op sociale media waarin de sympathie met de Oekraïense bevolking wordt uitgedrukt, het plaatsen van een Oekraïense vlag of zelfs een ‘staatsgevaarlijke’ like op een Facebookpagina. Eén Grieks-katholieke priester werd beboet voor een sticker op zijn wagen met de tekst: Oekraïne het spijt mij.

Bron: SIR