Witte Donderdag: paus wast opnieuw voeten van gevangenen

Met zijn bezoek aan de gevangenis ter gelegenheid van Witte Donderdag geeft paus Franciscus vlak voor Pasen een boodschap van nabijheid en hoop.
14/04/2022 - 14:52
Paus Franciscus wast en kust de voeten in de gevangenis van Velletri
Paus Franciscus wast en kust de voeten in de gevangenis van Velletri © Vatican Media

Paus Franciscus, die vanmorgen in de chrismamis met de priesters van het bisdom Rome is voorgegaan, trekt in de vooravond naar de Borgata Aurelia-gevangenis in Civitavecchia. Hij zal er tijdens de wittedonderdagliturgie de voeten van enkele gevangenen wassen zoals Jezus dat deed tijdens het Laatste Avondmaal.  

Gevangenisaalmoezenier don Raffaele Grimaldi bevestigt de komst van de paus en is erg blij omdat gedetineerden in een gevangenis aan de rand van Rome de kans krijgen om hun armoede en zwakheden aan de paus toe te vertrouwen. Paus Franciscus maakt hiermee opnieuw duidelijk dat hij op zoek blijft gaan naar de mensen die zich aan de periferie van het menselijke bestaan bevinden en dat iedereen door Gods genade kan worden gered. 

Het is al dertig jaar geleden dat de gevangenen en Civitavecchia zo'n hoog bezoek kregen. In 1987 kwam de toenmalige paus Joannes Paulus II langs. Franciscus zelf trok eerder voor de voetwassing al naar de gevangenis van Velletri en de beruchte Rebibbia-gevangenis, maar net zo goed naar een vluchtelingencentrum. De voorbije twee jaar vond er geen voetwassing plaats omwille van de coronabeperkingen.

Bron: SIR/EFE/Alfa en Omega