WJD: zeilboot komt na vier jaar aan in Lissabon

Meer dan 80 jongeren namen de voorbije vier jaar deel aan een zeiltocht van de WJD in Panama naar de volgende editie in Lissabon.
29/07/2023 - 15:53

De zeilboot Exultet, onder leiding van schipper Thierry Pichon, is deze week na een tocht van vier jaar aangekomen in Lissabon. Het schip vertrok in januari 2019 vanuit Panama. Daarna volgde een tocht langs drie oceanen en meer dan twintig landen om uiteindelijk aan te komen op de locatie van de volgende editie van de Wereldjongerendagen.

Schipper Thierry Pichon had tijdens die periode telkens zeven jongeren, die elkaar afwisselden, als bemanningslid aan boord. Op die manier konden uiteindelijk beurtelings 80 verschillende jongeren een onvergetelijk avontuur en een unieke gemeenschapservaring meemaken.

Voorwaarde was dat de jongeren minimaal drie maanden zouden meevaren.

(Lees verder onder de foto's)

'Even spannend als een bedevaart'
'Even spannend als een bedevaart' © Exultet@facebook


De basis voor het project werd in 2018 gelegd, toen een twintigtal Fransen – gezinnen, jongeren, alleenstaanden – besloten om vanuit Brest naar Panama te zeilen. Zij kwamen er na vijf maanden zeilen aan, op tijd voor de start van de Wereldjongerendagen. Na de Wereldjongerendagen van Panama besloot de Bretoense schipper en voormalige officier bij de Franse marine om het project voort te zetten. Toen op het einde van de WJD van 2019 door de paus werd aangekondigd dat de volgende editie in Lissabon zou plaatsvinden, zette hij koers naar Portugal. 


Bedevaart

Zelf omschrijft hij Exultet als een school van het leven van nederigheid en vergevingsgezindheid en een illustratie van het feit dat onze bedevaart als gelovige nooit ten einde is. En net zoals in dat leven zelf en zoals bij elke bedevaart beleefde de bemanning onderweg ook spannende avonturen.

Zo liep de 18 meter lange Exultet in september 2021 vast op een koraalrif van het eiland Huahine in Polynesië. Bovendien was het volgens de jongeren allerminst evident om met 8 mensen op zo’n kleine ruimte te leren leven. Dagelijks werd er ook tijd gemaakt voor anderhalf tot twee uur gebed, inclusief vespers en completen. Als de boot bij een tussenstop aan wal ging, werd er een eucharistie bijgewoond of gehouden en was er tijd om de lokale christelijke gemeenschappen van onder meer Mexico, Bali, Sri Lanka, Djibouti en Egypte te ontmoeten. 

Schipper Thierry Pichon zegt dat hij nu na zijn tocht van vier jaar twee tot drie maanden rust wil nemen. En wie weet trekt hij daarna opnieuw op tocht naar de volgende editie van de Wereldjongerendagen.

Bron: La Croix/Famille Chrétienne