'Wonder van Bolivia was puur kiesbedrog'
De Boliviaanse bisschoppenhebben hun ongenoegen en verontwaardiging geuit over het 'merkwaardige' verloop van de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend. Volgens de kieswet moet de nieuwe president minstens 40 procent van de stemmen behalen en 10 procent meer stemmen hebben dan de eerstvolgende opponent. Zondag werd al snel duidelijk dat dit niet het geval zou zijn en dat een tweede stemronde nodig zou zijn. Dat gaf de oppositie moed omdat de aanhangers van CarlosMesa Gisbert erop rekenden dat hij dan de meerderheid van de stemmen zou krijgen die verdeeld waren over de oppositie en daarmee een einde zou kunnen maken aan 14 jaar links bewind van president Evo MoralesAyma, die zich overigens slechts dankzij een herinterpretatie van de grondwet opnieuw kandidaat kon stellen. Daarop werd besloten om de bekendmaking van de resultaten stop te zetten.
Maar naarmate de avond vorderde, sloeg de stemming om. Toen de bekendmaking van de resultaten werd hervat, behaalde aftredend president Morales, die in het verleden veel lof kreeg voor de heropbloei van de economie en het terugdringen van de armoede, plots 46,86 procent van de stemmen en Mesa 36,73. Kortom, hier en daar werden wat stemmen verbrand en elders werden er dozen met geprefabriceerde stemmen voor Morales bijgetoverd. Officieel werd de ommekeer toegeschreven aan het feit dat de stemmen van het platteland pas later geteld waren.
Het resultaat laat zich raden. De Boliviaanse bevolking kwam de straat op om te demonstreren en net zoals in Venezuela werden de protesten gewelddadig onderdrukt. Het scenario was Venezuela waardig, al werd in dat land later ook nog het democratisch verkozen parlement door een niet democratische verkozen president ontbonden. De noodtoestand werd afgekondigd.
Wij maken ons ernstig zorgen over het geweld in Bolivia als gevolg van de manipulatie van de verkiezingsresultaten en de plotse ommekeer in de verkiezingsuitslag. Aartsbisschop Sergio Gualberti van Santa Cruz de la Sierra
Volgens de Boliviaanse bisschoppenconferentie bestaat er geen twijfel over dat er fraude is gepleegd en dat er geen sprake kan zijn van eerlijke en democratische verkiezingen. Zij verwijzen naar de plotse onderbreking van de telling, maar ook naar de beelden op sociale media van de dozen met stembiljetten voor Evo Morales die in de kiesbureaus worden aangedragen. De bisschoppen roepen de bevolking op om niet toe te geven aan provocaties. Tegelijk vragen zij ordetroepen om de protesten niet gewelddadig te onderdrukken. Wij betreuren dat aan de bevolking de mogelijkheid wordt ontzegd om hun leiders democratisch te kiezen en hopen dat er alsnog een tweede stemronde kan plaatsvinden.
Ondertussen heeft de kiescommissie Evo Morales uitgeroepen tot absolute winnaar van de verkiezingen, ondanks de internationale druk van onder meer de EU. Daardoor wordt hij voor de vierde keer president en is de weg voorbereid voor een tweede Venezuela, met een onwettig verkozen president, sociale onlusten en weldra wellicht ook zonder democratisch verkozen parlement.
Bron: Vaticannews.va/KNA/Domradio