Wordt netwerk van Cluny werelderfgoed?
Als het van Frankrijk afhangt, wordt het Europese netwerk van Cluny uitgeroepen tot Werelderfgoed van Unesco. De Franse Senaat keurde op 24 november een motie goed om daarvoor een aanvraag in te dienen. Het netwerk bestaat uit 200 sites in zeven verschillende Europese landen: Frankrijk, Spanje, Italië, Ierland, Engeland, Duitsland en Zwitserland.
De Abdij van Cluny, op 90 kilometer van Lyon, groeide in de tiende eeuw uit tot een van de belangrijkste kerkelijke hervormingsbewegingen in de geschiedenis. De benedictijnerabdij werd gesticht in 909 of 910. Tijdens de twee eeuwen die daarop volgden, werden nieuwe stichtingen gestart en werd een breed netwerk uitgebouwd. In de twaalfde eeuw telde de abdij 300 monniken en had zij een grote invloed in heel Europa, waarvan nog steeds meer dan 1.800 locaties getuigen.
Cluny lanceerde ook de godsvredebeweging om de vrede in heel Europa te bevorderen.
Dankzij de toenemende welvaart werden ook de abdij en de kloosterkerk van Cluny telkens weer verfraaid en vergroot. Het wekt weinig verwondering dat Cluny doelwit werd van de godsdiensthaat tijdens de Franse Revolutie (1789-1799) en in de periode al snel werd opgeheven. Ook de bibliotheek van de abdij, met een van de kostbaarste boekencollecties ter wereld, ging in vlammen op.
Om dat erfgoed te beschermen en te herwaarderen, werd in 2013 het Clunypedia-project gestart, met het oog op een omvattende digitale encyclopedie om alle kennis over dit gigantische erfgoed samen te brengen en beschikbaar te maken.
In 2017 lanceerde de Federatie van Clunysites een Europees Netwerk, dat het bewustzijn over Cluny en de Cluny-sites wil vergroten. Het netwerk is inmiddels erkend als Culturele Route door de Raad van Europa.
Bron: Kipa-Apic/Clunypedia