Het wordt opnieuw een Pasen in mineur in Rome

In tegenstelling tot vorig jaar is er wel iets meer speelruimte voor de vieringen in de Sint-Pietersbasiliek.
20/03/2021 - 15:43
Paus Franciscus tijdens de bijzondere Urbi et Orbi-zegen vrijdagavond 27 maart
Paus Franciscus tijdens de bijzondere Urbi et Orbi-zegen vrijdagavond 27 maart © VaticanMedia

Door de veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus en de heropflakkering van de besmettingen in de regio van Lazio moet paus Franciscus ook dit jaar zijn programma voor de Goede Week en Pasen flink afslanken, ook al is hij gevaccineerd. 

Iedereen herinnert zich nog de historische beelden van 27 maart 2020 met paus Franciscus op het lege Sint-Pietersplein. De kans is groot dat wij daarvan dit jaar een herhaling krijgen in de Goede Week, omdat Rome door de Italiaanse regering opnieuw is uitgeroepen tot rode zone en omdat de Heilige Stoel die gezondheidsmaatregelen meteen ook toepast voor het hele grondgebied van Vaticaanstad. Dat impliceert dat de processie op Palmzondag en de voetwassing op Witte Donderdag sneuvelen, al kan de chrismaviering met de zegening van de olieën wel plaatsvinden.

Voor de paasvieringen is er iets meer speelruimte dan vorig jaar, omdat Vaticaanstad en de Heilige Stoel hun medewerkers al lieten inenten. Dat impliceert dat de paaswake en de paasviering in de Sint-Pietersbasiliek met iets meer priesters en religieuzen kunnen plaatsvinden. De traditionele urbi et orbi-zegen over de stad en de wereld, die van op het balkon van het pauselijke paleis wordt uitgesproken, zal wellicht ook dit jaar alleen op televisie of via livestream op sociale media te volgen zijn.

Bron: MK-Online