Wordt rechtse pauscriticus Milei president van Argentinië?

De verrassende overwinning van de anti-establishmentkandidaat Javier Milei zorgt ook in het Vaticaan voor ongerustheid.
19/08/2023 - 09:00
Javier Milei, na zijn overwinning tijdens de voorverkiezingen
Javier Milei, na zijn overwinning tijdens de voorverkiezingen © Javier Milei@facebook

De recente overwinning van de anti-establishmentkandidaat en uiterst rechtse econoom Javier Milei (52) tijdens de voorverkiezingen in Argentinië zorgt niet enkel voor een inflatie en onrust op de beurs, maar zorgt ook voor bezorgde blikken in het Vaticaan. Tijdens de terugvlucht van de Wereldjongerendagen in Portugal bevestigde de paus nog zijn plannen om eindelijk zijn vaderland Argentinië te bezoeken. Franciscus kon toen niet vermoeden dat de populist en Trumpaanhanger Javier Milei en zijn partij La Libertad Avanza tijdens de voorverkiezingen 30 procent van de stemmen zou halen en daarmee de kandidaten van de regering en de oppositie het nakijken zou geven. Zijn opmars is grotendeels te danken aan de zware economische crisis waarmee het vaderland van paus Franciscus momenteel te kampen heeft. 

De eerste ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen vindt pas plaats op zondag 22 oktober. Maar het is niet langer denkbeeldig dat die verkiezingen door Javier Milei worden gewonnen en dat die dus ook later als president paus Franciscus in zijn vaderland zal ontvangen. Dat pausbezoek zou in de eerste helft van 2024 plaatsvinden. 

De econoom Javier Milei is afkomstig uit Buenos Aires. De voormalige hoogleraar economie en raadgever voor verschillende bedrijven en overheden begon 10 jaar geleden te schrijven voor kranten en deel te nemen aan tv-shows. Zo raakte hij bekend door zijn ongezouten commentaren op televisie. Pas sinds 2021 is hij ook politiek actief. Hij richtte toen zijn partij op, waarmee hij meteen in het Argentijnse Lagerhuis werd verkozen. Aan sterke uitspraken en beloften is er bij hem geen gebrek. Zo wil hij de peso door de Amerikaanse dollar vervangen, ziet hij in de vrije markt een middel om rechtvaardigheid te bevorderen en een eerlijk inkomen te garanderen, kondigt hij aan dat hij drastisch gaat besparen op de uitgaven van de overheid en sprak hij zich uit voor een verbod op abortus en voor de opheffing van het verbod voor wapenbezit. Klimaatverandering bestempelde hij als een leugen en de seksuele voorlichting op openbare scholen als een truc om het gezin te vernietigen. 

Bij de katholieken in zijn land heeft de zelfverklaarde 'anarcho-kapitalist' zowel felle voor- als tegenstanders. Milei bestempelt zichzelf als katholiek. Maar na enkele gemene aanvallen tegen de paus, valt te betwijfelen dat hij bij paus Franciscus op grote sympathie kan rekenen. In een tweet van enkele jaren geleden schreef hij dat de paus het communisme in de wereld preekt.  Hij verweet Franciscus ook dat hij ‘altijd aan de kant van het kwaad’ staat en dat hij de armoede verheerlijkt. Tijdens een tv-show haalde hij ooit fel uit naar de sociale rechtvaardigheid en omschreef hij paus Franciscus als ‘de imbeciel in Rome’. Paus Franciscus van zijn kant sprak eerder zijn wantrouwen uit voor ‘redders zonder geschiedenis’ en waarschuwde voor figuren die zoals Hitler de sympathie winnen en verkozen raken door hun welbespraaktheid. Cruciaal is de vraag of Milei de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalt. Daarin krijgt hij dan ofwel de conservatieve hardliner Patricia Bullrich ofwel de links-peronistische Sergio Massa als tegenstander.

Bron: America/Kathpress.at