Wordt de volksheilige Everardus Witte ook officieel heilig?

Het bisdom ’s-Hertogenbosch heropent de zaligverklaring van Everardus Witte, die populair werd door zijn luisterend oor en zijn gebedsijver.
18/06/2023 - 10:17
De gisant van Everardus Witte in Megen
De gisant van Everardus Witte in Megen © Wikipedia

De Nederlandse bisschop Gerard De Korte van ’s-Hertogenbosch heropent komende dinsdag het proces voor de zaligverklaring van de Nederlandse broeder Everardus Witte (1868-1950). Daarbij wordt een kerkelijke rechtbank heropgericht om het waarheidsgehalte van alle documenten en getuigenissen te toetsen.

Broeder Giovangiuseppe Califano ofm. uit Rome wordt postulator en broeder Ben van Bronkhorst ofm. vicepostulator, min of meer zijn lokale rechterhand. Een historische commissie met onder meer prof. dr. Paul van Geest (kerkhistoricus) zal getuigen horen en relevante documentatie bestuderen.

Het bisdom ’s-Hertogenbosch was halfweg de jaren 1950 al een proces gestart voor de zaligverklaring van de minderbroeder. Maar dat werd in 1971 omwille van de veranderde tijdsgeest stopgezet. Volgens het Nederlandse bisdom is de tijd nu aangebroken om het proces voor de zaligverklaring te hervatten.

Everardus Witte, ook bekend als het Heilig Bruurke, werd in 1868 geboren in Hoorn. Zijn twee pogingen om priester te worden (via het bisdom en via de franciscanen) mislukten en daarop werd hij op 8 november 1891 lekenbroeder in Alverna. Later werd hij door de minderbroeders overgeplaatst naar hun klooster te Megen, waar hij uiteindelijk 50 jaar zou blijven. 

De broeder had er de taak van portier en huisschilder en werd bij de lokale bevolking en de bezoekers populair door zijn luisterend oor en gebed.

Na zijn dood op 22 december 1950 bleven vele mensen zijn graf bezoeken, zodat er al in 1954 een grafkapel werd gebouwd. Er waren toen al 1.463 gebedsverhoringen. Kort daarna werd een proces voor zijn zaligverklaring opgestart. Ook vandaag nog blijven gelovigen hem hun intenties toevertrouwen, onder meer met verzoeken om hulp bij het zoeken naar een woning.

Bron: rkerk.nl/Katholiek Nieuwsblad