Zaak Marko Rupnik: Sloveense jezuïeten verontschuldigen zich

Nalatigheid en het gebrek aan doortastendheid hebben het lijden van de slachtoffers van jezuïet en kunstenaar Marko Rupnik vergroot en verlengd.
13/01/2023 - 12:49
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst © Vatican Media

De Sloveense provincie van de jezuïeten heeft haar verontschuldigingen aangeboden en om vergiffenis gevraagd aan de vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van hun confrater en kunstenaar Marko Rupnik. Zij erkennen dat het te lang heeft geduurd voordat zij de klachten over geestelijk en seksueel misbruik van verschillende vrouwelijke religieuzen van een gemeenschap ernstig hebben genomen. Het misbruik vond eind jaren 1980 en begin jaren 1990 plaats.

Het is duidelijk dat we als provincie in het verleden niet wisten hoe we naar de slachtoffers moesten luisteren en passende maatregelen konden nemen om de problemen op te lossen en een einde te maken aan het leed. We accepteren en begrijpen de verontwaardiging, de woede en de teleurstelling van de slachtoffers en hun dierbaren ten volle, schrijven de Sloveense jezuïeten in een verklaring op hun website. 

Bron: CNA