Zaligverklaring in de Sagrada Familia

Vandaag zZaterdag worden in de Sagrada Familiabasiliek in Barcelona 16 martelaars van de Spaanse burgeroorlog zalig verklaard.
10/11/2018 - 12:00
De basiliek van de Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona
De basiliek van de Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona © Wikipedia

Kardinaal Angelo Becciu, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, heeft vanmorgen 10 mannen en 6 vrouwen zalig verklaard in de Heilige Familiebasiliek in Barcelona. Ze zijn allemaal slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), vermoord door linkse republikeinen.

Het gaat om 16 priesters, religieuzen en leken uit Catalonië, onder meer 4 franciscanessen en 9 mannelijke religieuzen van een congregatie, die in 1839 in Marseille werd opgericht en zich inzet voor de re-integratie van straatkinderen en delinquente jongeren. Het proces voor hun zaligverklaring werd acht jaar geleden, op 26 november 2010, door de toenmalige aartsbisschop van Barcelona, kardinaal Lluís Martínez Sistach, opgestart.

De 16 martelaren werden in de jaren 1936 en 1937 het slachtoffer van de vervolging van antiklerikale republikeinen. Volgens het aartsbisdom Barcelona zijn ze getuigen van geloof, naastenliefde en vergeving. De afgelopen decennia werden al honderden martelaren van de Spaanse burgeroorlog zalig verklaard.

Bron: esglesiabarcelona.cat