Zelfs priesters en misdienaars gearresteerd in Kinshasa

Volgens mensenrechtenorganisaties was het recente geweld in Kinshasa buitensporig en dreigt de regering daardoor elke legitimiteit te verliezen.
02/01/2018 - 13:29

Mensenrechtenorganisaties leveren zware kritiek op het recente buitensporige geweld van politie en leger in Kinshasa, maar ook in andere steden van DR Congo.  De vrije meningsuiting en godsdienstvrijheid worden grootschalig met voeten getreden. Het politiegeweld tegen de burgerbevolking was buitensporig. De politie gebruikte traangas tegen kerkgangers en er werden zelfs twee priesters samen met 82 kerkgangers, waaronder een dozijn misdienaars, aangehouden. Toen de politie en veiligheidstroepen kerkgangers in de Matongewijk van Kinshasa probeerden uiteen te drijven, vielen er verschillende doden, aldus de Vereniging voor Bedreigde Volkeren(IGMF).  

De katholieke Kerk en de oppositie hadden rond de jaarwisseling opgeroepen tot vreedzame protesten tegen de regering. Daarop verbood de regering alle demonstraties en blokkeerde het internet. Door dit brutale geweld dreigt president Joseph Kabila elke geloofwaardigheid te verliezen, vindt de IGMF.

Bron: IGMF/Kathpress.at