Zes gasten uit Guatemala getuigen over strijd tegen ongelijkheid

Broederlijk Delen voert actie voor een eerlijke grondverdeling voor boeren in Guatemala en nodigt enkele van hen uit om te komen getuigen.
13/03/2019 - 16:59

Sinds deze week zijn zes gasten van partnerorganisaties van Broederlijk Delen te gast in Vlaanderen. Op uitnodiging van de Vlaamse ngo voor ontwikkelingssamenwerking komen ze vertellen over hun strijd tegen de ongelijke grondverdeling, voor genderrechtvaardigheid en om de leef- en werkomstandigheden van de verdedigers van mensenrechten te verbeteren.

Patricia Melendez
Patricia Melendez © Broederlijk Delen

Karel Ceule van Broederlijk Delen: Onze gasten blijven nog tot 29 maart in ons land. Wij hebben hen uitgenodigd naar aanleiding van onze vastencampagne onder het motto: Holy Guacamole! Geef boeren eigen grond om voedsel te telen. Daarmee vragen wij aandacht voor vragen voor de levensomstandigheden van de boeren in Guatemala en de ongelijke grondverdeling. Meer dan de helft van de landbouwgrond is in handen van slechts enkele grootgrondbezitters, terwijl grond voor de boeren van levensbelang is voor hun voedsel én inkomsten.

Een van de gasten is Patricia Meléndez, een medewerkster van partnerorganisatie Pastoral de la Tierra. Die organisatie sensibiliseert en ondersteunt beleidsvoorstellen rond het recht op grond en water. Zij werkt ook samen met jongeren aan projecten voor sociale integratie. Patricia Meléndez getuigt niet alleen in parochies, maar ook in scholen. Donderdagmorgen is zij onze eregast op een Koffiestop van de Stedelijke Basisschool in Koersel. Aansluitend zal zij er in enkele klassen vertellen over de lange en harde strijd van boeren voor een menswaardig leven.

Bron: Broederlijk Delen

Voor een overzicht van het volledige programma van de 6 Guatemalteekse gasten.