Zesde abt van Steenbrugge Dom Anselm Hoste overleden
Dom Anselm Hoste is maandag 12 juni in het AZ Sint-Jan in Brugge overleden. Hij werd 86 jaar. Dom Hoste was van 1981 tot 1994 abt van de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge.
Anselm Hoste groeide op in het West-Vlaamse Beernem, waar zijn vader bediende was. Hij trad op 19 september 1950 in de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge in en legde er in 1955 zijn plechtige geloften af. In juli 1956 werd hij tot priester gewijd. In 1981 volgde dom Anselm Eligius Dekkers op als abt en bleef dat tot 1994. Hij was de zesde en ook de laatste abt omdat zijn opvolger omwille van het te kleine aantal monniken die titel niet meer kon dragen. In 2008 hebben de laatste monniken de abdij verlaten en hun intrek genomen in het nieuw gebouwde Huize Pax dat werd opgetrokken in de vroegere moestuin van de abdij. In de fraai gerestaureerde abdijgebouwen zelf is het vicariaat voor het katholiek onderwijs van het bisdom Brugge gevestigd.
Dom Anselm Hoste heeft verder bijgedragen aan de liturgisch-wetenschappelijk reputatie van de abdij die ook bekend was om haar Vlaamsvoelend karakter, schrijft Noël Maes op de website van de Krant van West-Vlaanderen. Hij was bedrijvig als historicus en publiceerde vele tijdschriftartikels en een twintigtal boeken, vooral over monastische geschiedenis en spiritualiteit. Hij was voorzitter van de 'Encyclopédie Bénédictine'. In 1989 was mij medeauteur van het boek 'Abdijen in de Lage Landen' en schreef in 1998 mee aan 'De Glans van Cîteaux in de Nederlanden' (over 900 jaar cisterciënzerabdijen). In 1984 had hij ook al de geschiedenis van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg te boek gesteld, waarvan Steenbrugge de 'erfgenaam' was en waardoor Anselm Hoste zich zelfs de 58ste abt van Oudenburg mocht noemen.
Hoofdkussenboekjes en humor
Daarnaast bewoog de ereabt zich ook graag in het lichtere genre. Noël Maes: In 1989-1990 verschenen de 'hoofdkussenboekjes' : 'Vrienden zijn als volle bloesems' en 'Gastvrijheid is een rijk geschenk'. Hij hield ook van humor en publiceerde in 1992 'Humor, een vorm van overleven'. Hij werd ook in 1989 tot ridder geslagen in de Orde van 't Manneke uit de Mane en was trouw aanwezig op de bijeenkomsten, zoals eind april nog in Oostende. Hij was ook lid van het berek (bestuur) van het West-Vlaams geschiedkundig tijdschrift 'Biekorf'.
De uitvaart van Dom Hoste vindt zaterdag om 11 uur plaats in de abdijkerk van Steenbrugge. Hij wordt begraven in de Pax-toren op het abdijkerkhof.
Bron: Krant van West-Vlaanderen: https://kw.be/