Zesde en laatste heilige deur geopend in Rome

Voor het eerst zijn er twee deuren specifiek voor inwoners van de stad, waaronder die van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Goddelijke Liefde.
26/01/2016 - 16:59

Op de feestdag van Epifanie op 6 januari werd in Rome de zesde en laatste Heilige Deur voor het Jaar van Barmhartigheid geopend. Het betreft een poort van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Goddelijke Liefde (Divino Amore) in het zuiden van de Italiaanse hoofdstad. De vicaris van Rome, kardinaal Agostino Vallini, ging de plechtigheid voor.

De oorsprong van het bedevaartsoord gaat terug tot de achttiende eeuw. De basiliek van de Divino Amore is vooral populair bij de inwoners van Rome zelf. Het is vooral bekend om de bedevaarten naar de basiliek die ’s nachts langs de Appia Antica plaatsvinden.

Vier basilieken

Rome telt nu zes heilige deuren. Het betreft de traditionele heilige deuren van de vier monumentale basilieken van Rome: de Sint-Pietersbasiliek, Sint-Jan van Lateranen, Maria Maggiore en Sint-Paulus-buiten-de-Muren. De poorten daar werden telkens tijdens een plechtigheid met paus Franciscus geopend.

Daarnaast zijn er dit jubeljaar voor het eerst twee heiligen deuren op minder prestigieuze plekken. Naast de poort van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Goddelijke Liefde is er ook nog een heilige deur van het Caritascentrum vlakbij het centraal station van Roma Termini.  

Bron: kathpress.at

Paus Franciscus opent de poort van Santa Maria Maggiore © SIR