'Ziekenzorg is kern van de missie van de Kerk'

Volgens paus Franciscus behoort de zorg voor de zieken tot de kern van het christen zijn.
12/01/2023 - 16:47
Paus Franciscus benadrukt het belang van de ziekenzorg
Paus Franciscus benadrukt het belang van de ziekenzorg © Vatican Media

De Bijbel maakt duidelijk hoe de zieken telkens centraal staan in de liefde en zorg van de Heer en dat moet ook in de Kerk het geval zijn. Dat schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor de Wereldziekendag, die in de wereldkerk elk jaar op 11 februari wordt gevierd. Hij schrijft dat kwetsbaarheid, ziekte en zwakte een onderdeel zijn van ons mens-zijn.

Plaats de zorg voor zieken in het spoor van de Heer en de Barmhartige Samaritaan in het centrum van uw aandacht. Paus Franciscus 

De zorg voor de zieken, die tot de kern van het christen-zijn behoort, is een krachtig signaal van tegenspraak tegen een wegwerpcultuur die wie gebrekkig of zwak is negeert of weggooit, schrijft de paus. Die zorg voor wie ziek of zwak is op het moment dat zij onze hulp het hardst nodig hebben maakt ook individueel duidelijk of wij echte metgezellen zijn op de reis of slechts individuen op hetzelfde pad,slechts bekommerd om onze eigen belangen en anderen aan hun lot overlatend. 

De alomtegenwoordige cultuur van efficiëntie laat almaar minder ruimte voor onze menselijke kwetsbaarheid. Paus Franciscus

De paus verwijst nog naar de parabel van de Barmhartige Samaritaan. Twee reizigers, beschouwd als vroom en religieus, zien de gewonde man, maar stoppen niet. De derde voorbijganger echter, een Samaritaan, een geminachte buitenlander, maakt het verschil en zorgt zo voor een broederlijke wereld. Vooral als mensen ouder zijn, en zeker als zij ziek zijn, zo bemerkt de paus nog, hebben zij onze zorg nodig. 

Bron: Vaticannews.va/CNS