Zilveren Vaticaanse munten voor het milieu en de migranten

Er is ook kritiek op de munt voor de 50ste Dag van de Aarde.
17/10/2020 - 11:00
De 10 euromunt voor de Dag van de Aarde
De 10 euromunt voor de Dag van de Aarde © Vaticanstate.va

Het Vaticaan biedt sinds 16 oktober een nieuwe zilveren munt te koop aan, met een waarde van 10 euro. De munt wordt op de markt gebracht naar aanleiding van de Dag van de Aarde. Zij bevat een afbeelding van een moeder, getooid zoals bij de inheemse Amazoneculturen, die de aarde draagt. De uitgave verwijst naar de Amazonesynode, die vorig jaar in Rome plaats vond. 

Vanuit bepaalde Angelsaksische conservatieve middens was er al meteen kritiek op de munt, die werd omgedoopt tot Pachamamamunt. Daarmee verwijzen de kritikasters naar het incident tijdens deAmazonesynode met het Pachamamabeeld dat in de Vaticaanse tuinen en later in een kerk vlakbij de Sint-Pietersbasiliek werd geplaatst. Het beeld van de naakte, zwangere inheemse vrouw, dat volgens de enen Maria is en volgens anderen een voorstelling van Pachamama of Moeder Aarde, werd bestempeld als heidens en het werd uit protest door onbekende actievoerders in de Tiber gegooid.

5 euro munt voor de Werelddag voor de MIgrant
5 euro munt voor de Werelddag voor de MIgrant © Vaticanstate.va

Eerder al had de Numismatische Dienst van het Vaticaan ook een zilveren munt van 5 euro op de markt gebracht naar aanleiding van de Werelddag voor Migrant en de Vluchteling (27 september). Volgens de dienst is de munt een huldebetoon aan de inzet van de Kerk voor de migranten, maar ook aan de opoffering, het lijden en de pijn van miljoenen mannen en vrouwen die moeten vluchten of emigreren uit hun land van herkomst. Op de munt, een ontwerp van Marco Ventura, staat de afbeelding van Petrus, de Prins van de Apostelen centraal, omringd door mensen die hun toevlucht zoeken in de Kerk.

Bron: Vaticanstate.va/Nederland Dagblad