Zoete Lieve Vrouw verlaat even Den Bosch

Het genadebeeld van Maria verlaat na 165 jaar de kathedraal van het Nederlandse Den Bosch omdat het aan restauratie toe is.
22/03/2018 - 13:17
Het Mariabeeld, zonder kroon en zonder mantel
Het Mariabeeld, zonder kroon en zonder mantel © Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw

Het beeld van de Zoete Lieve Vrouw, waaraan vele wonderen worden toegeschreven, is sinds woensdag voor het eerst in 165 jaar niet meer te zien in de Mariakapel van de kathedraal van Den Bosch. Het beeldje werd van zijn sokkel gehaald, ontmanteld en in een kistje gelegd. Vandaag donderdag wordt het voor restauratie overgebracht naar het Sral-atelier in Maastricht. Tegen paaszaterdag moet het terug zijn in Den Bosch, zegt Monique van Dongen, voorzitter van de Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw.

Het Mariabeeld beschermt sinds 1380 de stad en er worden vele wonderen aan toegeschreven. Bisdom Den Bosch

Het genadebeeld wordt sinds 1380 in de Sint-Janskathedraal vereerd. De restauratie van het eikenhouten beeld is noodzakelijk omdat de verflaag is aangetast en omdat er scheuren zitten in het Mariabeeld. De restaurateur in Maastricht gaat grondig onderzoeken wat er aan het beeld moet gebeuren en hoe het zo goed mogelijk kan geconserveerd worden. Er zal ook röntgenonderzoek gebeuren.

Na de val van ’s-Hertogenbosch verbleef het genadebeeld lange tijd in Brussel.

De laatste keer dat de Zoete Lieve Vrouw de stad verliet, was in 1629. Toen werd het via Antwerpen naar Brussel gesmokkeld, om te voorkomen dat protestanten het beeld zouden vernielen. Voor de bezoekers van de kathedraal wordt het de komende dagen wennen. Dagelijks komen tientallen mensen, ook mensen die niets met geloof of Maria te maken hebben, een kaarsje aansteken bij het Mariabeeld.

Bron: Bisdomdenbosch.nl/NOS/Omroep Brabant