Zollner verlaat misbruikcommissie: ‘Slachtoffers meer betrekken’

Jezuïet en expert seksueel misbruik in de Kerk Zollner bevestigt dat hij de commissie uit ontgoocheling heeft verlaten.
19/04/2023 - 13:55

De Duitse jezuïet Hans Zollner, een van de meest gerenommeerde experts in de strijd tegen seksueel misbruik in de Kerk, heeft toelichting gegeven bij zijn verrassende ontslag uit de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen. Hij onderstreept dat zijn uiting van ontevredenheid over de werking van de commissie niet mag opgevat worden als een persoonlijke kritiek op een individuele persoon. Hij herinnert eraan dat eerder al verschillende leden de commissie hebben verlaten.

Recent uitten enkele voormalige leden, van wie sommigen in hun commentaren behoorlijk scherp waren, ook in het openbaar kritiek.


‘Slachtoffers worden nog altijd te weinig gehoord’

Zollner stelt vast dat er ondanks alles al veel vooruitgang is geboekt. Maar sinds de oprichting van de commissie zijn er gaandeweg ook moeilijkheden opgedoken – vooral op het vlak van gebrek aan transparantie. Daarom moet ingezet worden op een verbetering van de werking van de commissie, in nauw overleg met de slachtoffers van misbruik in de Kerk en overeenkomstig de zorgen van de paus, zo zegt hij.

Zollner blijft bedenkingen hebben bij de rol van het Dicasterie voor de Geloofsleer, dat belast is met de disciplinaire behandeling van plegers van misbruik. Naar eigen zeggen heeft hij geprobeerd ervoor te zorgen dat de ‘misbruikcommissie’ onder de supervisie van een ander dicasterie zou vallen, maar tevergeefs. 

Bron: Crux/Il Messaggero