Zondagsrust moet pijler zijn van sociaal Europa

De 'Alliantie van de Vrije Zondag' roept de Europarlementsleden op om de zondagrust als hoeksteen van een sociaal Europa te verankeren.
10/03/2021 - 10:00
Het Europese Parlement
Het Europese Parlement © Persdienst EP

De Europese Alliantie van de Vrije Zondag, waarvan ook de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) lid is, roept de Europese Unie op om van de verdediging van de zondagsrust een hoeksteen te maken van een sociaal Europa. De oproep geniet ook de steun van verschillende vakbonden en middenveldorganisaties in Europa.

De koepelorganisatie roept EU-parlementsleden op om het recht om niet beschikbaar te zijn en dus het recht op een vrije dag in de EU als een prioriteit op de sociaal-politieke agenda te plaatsen, als tegengewicht voor de verlenging van de arbeidstijden die door de coronapandemie nog werd bevorderd. Parlementsleden kunnen zo ook bijdragen tot een gezond evenwicht tussen werk en privé.

Tot in 1996 bestonden er ook binnen de EU garanties voor de zondagsrust. Maar het Europese Hof van Justitie schrapte die bepaling ondertussen omdat volgens de rechtbank niet kon aangetoond worden waarom de gezondheid en veiligheid van werknemers op de zondag meer dan welke andere dag van de week ook moet gegarandeerd worden. In artikel 2 van het Sociaal Handvest van de Raad van Europa is wel nog een wekelijkse rusttijd voorzien, die zo dicht mogelijk samenvalt met de dag die traditioneel of gewoonlijk wordt erkend als rustdag in het betreffende land of gebied.

De Alliantie voor de Vrije Zondag bestaat uit meer dan honderd nationale zondagallianties, vakbonden, werkgeversverenigingen, maatschappelijke organisaties, kerken en religieuze gemeenschappen uit de EU. Zij probeert vooral de garantie af te dwingen dat EU-burgers niet kunnen gedwongen worden om op zondag te gaan werken en dan de kans krijgen om die dag met hun gezin of hun geliefde tijdverdrijf door te brengen.

Bron: Vaticannews.va