Zoon van toekomstige zalige wordt bisschop

In juli ging het proces voor de zaligverklaring van Jorja Perea, de moeder van José Avendaño Perea, de nieuwe hulpbisschop van Getafe, van start. 
13/10/2022 - 14:26
Hulpbisschop Jose Maria Avendaño Perea van Getafe en zijn moeder Jorja Perea
Hulpbisschop Jose Maria Avendaño Perea van Getafe en zijn moeder Jorja Perea © Bisdom Getafe

Paus Franciscus heeft deze week de Spaanse priester José María Avendaño Perea benoemd tot hulpbisschop van Getafe. Avendaño Perea werd geboren in Villanueva de Alcardete in de provincie Toledo. In 1987 werd hij tot priester gewijd. De voorbije jaren was hij al vicaris-generaal van datzelfde bisdom. 

Op zich zou zijn aanstelling niet zo’n bijzonder nieuwe zijn, ware het niet dat op 201 juli in het aartsbisdom Toledo het proces is gestart voor de zaligverklaring van zijn moeder, Jorja Perea, die in 2015 is overleden. De priester getuigde toen dat zijn moeder niet kon lezen, maar ze kende het hele Evangelie uit het hoofd. Jorja Perea werd in 1928 geboren en werd al op erg jonge leeftijd wees. Zij huwde op haar 25ste en kreeg 5 kinderen, onder wie de nieuwe hulpbisschop. Volgens de postulator was haar leven gekenmerkt door eenvoud, nederigheid en zorg voor de zieken en armen in haar omgeving. Daarom wordt haar leven beschouwd als een mooie illustratie van het feit dat geloven ook vandaag nog meer dan de moeite waard is en bevestigt het de stelling van paus Franciscus dat heiligheid voor iedereen bereikbaar is. Sinds haar overlijden werden al verschillende genezingen aan haar tussenkomst toegeschreven. 

Geïnspireerd door dat getuigenis van zijn moeder en de nalatenschap van paus Joannes Paulus I koos José Avendaño Perea voor Caritas et humilitas (Naastenliefde en nederigheid) als bisschopleuze. 

Bron: ACI