Zorg blijft belangrijkste missie van de arts

Volgens dokter Bernard Ars worden wetten over abortus en het levenseinde niet langer door het algemeen belang, maar het recht van de sterkste bepaald
15/01/2020 - 11:27

De Belgische arts Bernard Ars, die sinds 2018 voorzitter is van de Internationale Federatie van Katholieke Artsenverenigingen, herinnert er in een interview aan dat het de allereerste en belangrijkste taak is van een dokter om zorg te dragen voor het leven en het zo goed mogelijk te beschermen. Volgens hem bewijst het huidige debat in ons land over de uitbreiding van abortus hoe groot de kloof is geworden tussen politici en beoefenaars van de geneeskunde.

Dr. Ars erkent het conflict tussen de waaromvraag (theologie en metafysica) en de hoevraag(wetenschap). Dat zorgt volgens hem ook ervoor dat een katholieke arts het onvoorwaardelijk respect voor de waardigheid van de menselijke persoon en het algemeen welzijn op de eerste plaats komt, terwijl dat voor een andere arts misschien geen zorg is. Het vormt ook de basis voor de inzet voor gerechtigheid en solidariteit en solidariteit met de kwetsbaarheid van degenen die lijden. Het verschil in opvatting mag de dialoog tussen katholieken, atheïsten en anderen niet uitsluiten.

Dr. Ars maakt als voorzitter van de internationale artsenvereniging geen geheim ervan dat hij gekant is tegen een verdere uitbreiding van de abortuswet: In een samenleving waar de 'autonomie' de overhand heeft, wordt een wet aangenomen door individuen die alleen zichzelf als norm beschouwen. Er wordt gestreefd naar een consensus die niet langer voortkomt uit een zoektocht naar het algemeen belang, maar die het resultaat is van machtsspel tussen individuele 'autonomieën', waarbij de kracht van de wet plaats moet maken voor de wet van de sterkste.

Bron: Cathobel