Zorgnet waarschuwt: zorgaanbod afgebouwd door personeelstekort

Volgens Zorgnet-Icuro kampen vele ziekenhuizen en woonzorgcentra met een personeelsgebrek, wat ten koste gaat van het zorgaanbod.
04/07/2022 - 14:39

Volgens een recente enquête van Zorgnet-Icuro bij ruim 3/4 van alle ziekenhuizen moeten Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra hun zorgaanbod afbouwen door vacatures die niet ingevuld raken en afwezig personeel, hoofdzakelijk wegens ziekteverzuim. 8 op de 10 ziekenhuizen (82%) geven aan dat ze nu al bepaalde activiteiten moeten afbouwen, of dat in de nabije toekomst gaan doen. Verschillende instellingen verminderen het aantal bedden op de diensten geriatrie, revalidatie, intensieve zorg, heelkunde en de diensten voor diagnose.

28% van de ziekenhuizen moet de capaciteit van het operatiekwartier verminderen.

Volgens Zorgnet-Icuro heeft het personeelstekort nog andere vervelende praktische gevolgen: het opstarten van behandelingen moet uitgesteld worden en de wachttijden van consultaties lopen op. 1 op de 2 ziekenhuizen moet noodgedwongen een beroep doen op veel duurder interimpersoneel om het tekort aan verpleegkundigen en zorgkundigen op te vangen. 13 woonzorgcentra (7%) hebben een tijdelijke opnamestop ingevoerd, om de kwaliteit van de zorg te garanderen. Ook wachtlijsten voor opname lopen als gevolg van het tekort op en 1 op de 10 (9%) woonzorgcentra met uitbreidingsplannen zegt dat ze die wellicht niet of slechts gedeeltelijk zullen kunnen realiseren.

Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro zijn er geen pasklare oplossingen om de schaarste aan medewerkers in de zorg weg te werken. Enkel werken aan de beeldvorming en de aantrekkelijkheid van het beroep zal niet volstaan. Er moeten ruimere en meer structurele maatregelen komen om ervoor te zorgen dat het probleem niet nóg groter wordt. Concreet wordt gedacht aan de inzet van jobstudenten en gepensioneerden en meer flexijobs. Er moet ook gedacht worden aan een aanpassing van de wet op de gezondheidsberoepen om de verpleegkundigen beter te ondersteunen.

8 op 10 ziekenhuizen moeten hun zorgaanbod afbouwen.
8 op 10 ziekenhuizen moeten hun zorgaanbod afbouwen. © AZ Rivierenland/Zorgnet