Zuid-Korea: bisschoppen vragen afschaffing doodstraf

Sinds de laatste executie van 25 jaar geleden is feitelijk een moratorium op de doodstraf van kracht in Zuid-Korea.
13/03/2023 - 13:00
Gebed voor de afschaffing van de doodstraf
Gebed voor de afschaffing van de doodstraf © Catholic Mobilizing Network to End the Use of the Death Penalty

De Commissie Rechtvaardigheid & Vrede van de Bisschoppenconferentie van Zuid-Korea dient vandaag bij het Zuid-Koreaanse Parlement officieel een verzoek in voor de afschaffing van de doodstraf en de vervanging ervan door alternatieve straffen, zoals levenslange opsluiting. De petitie is ondertekend door 75.843 gelovigen en de 25 Koreaanse bisschoppen, onder meer mgr. Lee Yong-hoon, de voorzitter van de bisschoppenconferentie, en Kim Hee-joong, de voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor Oecumene en Interreligieuze Dialoog

De petitie herinnert eraan dat er al negen keer een wetsvoorstel is ingediend voor de afschaffing van de doodstraf. Ook nu weer is er bij de 21ste Nationale Vergadering opnieuw een wetsvoorstel ingediend met de titel: Speciale wet inzake de afschaffing van de doodstraf, door de democraat Lee Sang-min met de steun van 31 parlementsleden. De ondertekenaars van de petitie hopen dat dit weldra wordt voorgelegd en besproken in het parlement.

De petitie herinnert ook eraan dat er bij het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof nog een rechtszaak loopt tegen de ongrondwettelijkheid van de doodstraf ,onder impuls van Amnesty International, de Nationale Commissie voor de Mensenrechten en de Nationale Vereniging van Godsdiensten, waarvan ook de Zuid-Koreaanse katholieke  Kerk lid is. 

Bron: Fides